coral

Deja se discută de ani de zile despre realizarea Parcului Est, o zonă mare, care ar trebui să se transforme în loc de divertisment pentru clujeni. Primăria Cluj-Napoca face încă un pas pentru a duce acest plan la bun sfârșit. Astfel, în ședința consiliului local care va avea loc joi, 10 septembrie, consilierii vor supune la vot "organizarea concursului de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru „Amenajarea Parcului Est” și aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate. Proiect din inițiativa primarului".  Astfel, premiul I va fi în valoare de 6.2 milioane de lei (contract de proiectare), premiul II – 120.000 de lei, iar premiul III – 60.000 de lei. 

coral

Cum va arăta Parcul Est?

Zona avută în vedere este delimitată în partea de est de pârârul Becaș, la sud de strada Soporului, la nord de Calea Someșeni și la vest de zone rezidențiale, precum și zona verde adiacentă lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni, suprafața aproximativă fiind de 46,20 hectare.

Accesul principal la zona verde Est se realizează de pe strada Alexandru Vaida Voevod, iar accesul secundar dinspre Calea Someșeni, pe strada Dunării. Zona verde este străbătută de strada Lucia Sturza Bulandra și are încorporată și baza sportivă Gheorgheni în partea sudică.

Primăria a organizat, în februarie 2020, o dezbatere publică privind amenajarea Parcului Est, unde au fost prezentate elementele de fundamentare care vor sta la baza temei de concurs. Principiile de fond vor ține astfel cont de unicitatea sitului, avându-se practic în vedere o intervenție minimală pentru a se asigura ocrotirea elementelor naturale, având în vedere faptul că în zona viitorului parc trăiesc diverse specii de păsări, cum ar fi silvia de câmp. Pe partea de principii funcționale, se vor lua în calcul amenajări sportive, locuri de joacă diferențiate pe categorii de vârstă, spații de alimentație publică, iar în interiorul parcului vor predomina grădini urbane, precum și spații naturale neamenajate, cu pasarele de vizitare și pavilioane de observare a faunei sălbatice.

„Noi nu știm cum va arăta Parcul Est, tocmai asta vrem să aflăm. În ultimii ani am făcut eforturi extrem de mari pentru a putea crește calitatea spațiilor verzi. Am alocat mulți bani în această direcție, pentru a putea extinde numărul de metri pătrați al spațiilor verzi. Ca să vedem cum ar trebui să arate Parcul Est, am făcut o procedură transparentă, prin care am cerut părerea clujenilor”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea, într-o emisiune online, la începutul anului.

coral