O turistă care a furat, în urmă cu 15 ani, fragmente de artefacte din orașul antic Pompei, le-a returnat spunând că sunt blestemate, scrie Guardian.
Femeia din Canada, identificată doar cu numele Nicole, a trimis un pachet cu două bucăți de mozaic, părți de amforă și o piesă de ceramică, împreună cu o scrisoare în care își mărturisește fapta.Nicole, care avea puțin peste 20 de ani când a vizitat situl arheologic Pompei, în anul 2005, spune că furtul i-a atras o serie de nenorociri, inclusiv faptul că a făcut cancer la sân de două ori, dar și probleme financiare.
"Vă rog, luați-le înapoi, aduc ghinion", a scris ea.
La momentul în care le-a furat, spune ea, voia să aibă o bucățică de istorie pe care "nimeni nu poate să o aibă", dar artefactele au "atât de multă energie negativă … legată de acel tărâm al distrugerii".Pompei a fost îngropat de erupția catastrofală a Vezuviului în anul 79, și a rămas acoperit până în secolul XVI, când redescoperirea sa a schimbat istoria acelei epoci.
Situl este unul dintre cele mai vizitate locuri din Italia și a avut probleme mulți ani cu furturile turiștilor care vor astfel de suveniruri.
Nicole spune, în scrisoare, că și-a învățat lecția și vrea "iertarea Domnului": "Acum am 36 de ani și am avut cancer la sân de două ori. Ultima oară, s-a terminat cu o dublă masectomie. De asemenea, eu și familia mea avem probleme financiare. Suntem oameni buni și nu vreau să transmit acest blestem familiei sau copiilor noștri".
Nicole nu este singura care se căiește. Pachetul trimis conține o altă scrisoare a unui alt cuplu, tot din Canada, împreună cu câteva pietre șterpelite din sit în 2005:"Le-am luat fără să ne gândim la durerea și suferința acelor biete suflete în timpul erupției Vezuviului și la moartea lor îngrozitoare. Ne pare rău, vă rugăm să ne iertați pentru fapta noastră. Fie ca sufletele lor să se odihnească în pace".De-a lungul anilor, atât de multe artefacte furate au fost returnate, împreună cu scrisori de scuze, încât administratorii sitului au înființat un muzeu cu piesele furate.