După ce Cluj-Napoca și zonele limitrofe au început să fie terorizate de Tigrul de Platan, o specie de insecte foarte deranjante, locuitorii comunei Florești se confruntă cu altă problemă: apariția unor viespi imenși.

CITEȘTE ȘI:

Insecta care a INVADAT Clujul. Este IMUNĂ la insecticide

Floreștenii au început să observe viespii în urmă cu câteva zile în tot mai multe zone din localitate.

„De câteva zile ne vizitează viespi mari lângă Poligon, către pădure. În poză e după ce am curentat-o cu un prosop din voleu. E a doua în seara asta și zilele trecute am mai avut ce au intrat în living”, a scris Iulia Ungureanu, o locuitoare din Florești, pe rețelele de socializare.

Mai mulți oameni care locuiesc în diferite zone ale Floreștiului s-au prânz că s-au confruntat cu aceste insecte, acestea fiind observate pe Teilor,Florilor, în capăt la strada Stejarului, dar și în alte localități din comună cum ar fi Luna de Sus. Unele persoane s-au arătat îngrijorate de apariția viespilor.

„Bărzăuni sau viespe de pădure, dacă sunt multe trebuie anunțate autoritățile. Nu sunt așa de agresive comparativ cu alte specii, dar înțepătura lor doare rău”, a scris Nicu Călian.

„Aveți grijă cu astea, că sunt foarte agresive și periculoase”, a adăugat o floreșteancă.

Oamenii au spus că vor anunța autoritățile cu privire la această problemă. Au fost însă voci care au condamnat ideea de a folosi insecticide pentru a scăpa de viespi.

„Viespi de toate mărimile au fost, sunt și vor fi. Puteți anunța ce autorități vreți, să umpleți aerul cu toate chimicalele și aerosoli toxici, viespii rezistă și vor apărea atâta timp cât sunt păduri în apopiere. Da, autoritățile competente pot elimina sau extirpa un cuib de viespi din apropierea unei locuințe și atât. Insecte de toate soiurile vor fi atâta timp cât în imediata apropiere a locuințelor există pășunile cu animale”, a mai spus un bărbat.

„Măi, da ce vă mai deranjează natura asta, sunt toate formele posibile. Musculițe, viespi, cai, copaci, toate sunt un afront adus omului atotstăpânitor! Toate îl deranjează, toate îl supără, ar ucide și ar distruge tot. Fără tot ce ne înconjoară, noi suntem nimic. Oare când o să înțelegem un lucru atât de simplu?”, s-a revoltat un floreștean. 

„De ce ai vrea să omori un viespe, nu înțeleg. Am în curte trei stupi. De ori câte ori am ocazia îi las să stea pe mine că îmi place să îi văd. Încă nu am fost înțepat și au trecut ceva ani de când mă joc cu ei. Dacă am fost înțepat vreodată am fost din cauza că l-am prins din greșeală”, a adăgat un tânăr. 

Ce e de făcut dacă te înțeapă o viespe?

 

În primul rând, dacă întâlniți viespi, evitați să le întărâtați. Educați copiii să nu le deranjeze colonia de viespi. Să nu dea cu pietre în cuiburi, să nu le agite, cu bețe, să nu se agite bezmetic, țopăind și dând din mâini și picioare în preajma unui cuib de viespi. Pentru un copil, o înțepătură de viespe poate avea urmări mult mai grave decât asupra unui adult!

Dacă, însă, inevitabilul s-a produs și viespea a înțepat, nu disperați! Rețineți, din start, că înțepătura unei viespi poate fi foarte dureroasă, în special dacă nu este tratată pe moment. Nu va speriați, este o senzație trecătoare. Înțepătura viespei aduce în organism un venin care provoacă umflarea imediată a locului. Acesta trebuie curățat cu atenție; ideal ar fi să aveți la dispoziție apă, săpun și soluții alcoolice pentru badijonări. Dacă durerea se menține insuportabilă, autorul este un bărzăune. Aplicați în toate cazurile un cub de gheață pe înțepătură; în timp senzația de durere  va disparea. Pentru persoanele care au căzut victime unui număr mare de înțepături, se recomandă consultația unui medic. Dacă persoana continuă să se simtă rău la o oră de la eveniment, este posibil să apară dureri și în alte părți ale corpului, urmate de dificultăți de respirație, senzație de greață și leșin. Acestea sunt semnele că victima prezintă alergie la venin. Dacă simptomele se manifestă brusc și puternic, la nici 15 minute după înțepătură, este posibil ca victima să intre în șoc anafilactic. În ambele cazuri, trebuie dusă imediat la cel mai apropiat spital.Nu uitați că viespile sunt deranjate de culorile vii și stridente!