coral

Pandemia ne-a afectat pe toate planurile, în feluri pe care probabil le bănuiești sau în moduri nebănuite. Iată cum ți-a afectat izolarea memoria.

coral

Oamenii de știință au descoperit că măsurile de izolare și carantină au un efect puternic asupra memoriei și proceselor noastre cognitive, scrie MedicalXpress, citat de Hotnews.

Un studiu efectuat în Italia arată că persoanele care au fost izolate în locuințe timp de două luni s-au confruntat cu o creștere a incidentelor în care le-a fost distrasă atenția sau au uitat ce fac.

Izolarea ne-a afectat mai mult decât credeam

Profesorul Brett Hayes de la Facultatea de Psihologie din New South Wales afirmă că studiul la care au participat patru mii de persoane a descoperit că 30% din acestea au raportat modificări în procesele cognitive zilnice. Unele din cele mai întâlnite probleme au fost legate de memorie, precum uitarea locului în care respondenții au lăsat telefonul, probleme cu concentrarea și pierderea ei când doreau să citească o carte sau să se uite la ceva online.

„Începeau o sarcină fără să se gândească la ea, se luau cu altele și începeau apoi o altă sarcină fără să o termine pe prima”, relatează Hayes, un profesor de psihologie cognitivă. „De asemenea, a fost mai rău pentru persoanele care aveau probleme emoționale, care se simțeau deprimate, stresate sau anxioase, ele au prezentat mai multe simptome de acest fel. Dar chiar și pentru cei fără stările respective, aceste probleme au fost foarte întâlnite”, mai spune Hayes, conform aceleiași surse.

Studiul sugerează că motivul pentru care memoria noastră zilnică se deteriorează în timpul carantinei ține de faptul că trăim într-un scenariu repetitiv care pune în dificultate creierul nostru în ceea ce privește salvarea și recuperarea memoriilor mai târziu.

„Știm legat de memoria umană că este cu adevărat important contextul. Poate faci ceva acasă, vorbești cu un prieten sau te uiți la un film”, spune Hayes. „Când avem acele experiențe s-ar putea să fim concentrați asupra părții principale a sa dar creierul nostru de fapt codifică incidental multe alte lucruri precum locul sau momentul în care acest lucru are loc”, explică profesorul.

Studiul a descoperit că aceste rezultate au existat în timpul lockdown-ului, dar că, odată ce restricțiile au fost relaxate, în special izolarea socială, ele au revenit la normal destul de rapid.

coral