Este Joia Mare sau Joia Patimilor așa cum mai este numită. O zi foarte importantă pentru creștini. Fiecare zi din săptămâna Patimilor are o semnificația aparte, iar Joia Mare vine cu tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă din cele mai vechi timpuri.

Ce tradiții și obiceiuri e musai să respecți în Joia Mare

Sunt comemorate ultimele zile din viața lui Iisus Hristos. Această zi dse mai numește și Joia Neagră sau Joia celor 12 Denii. Se spune că este bine să păstrăm cele 12 lumânări de la citirea Deniilor aprinse, ele având puteri de apărare.

Ce trebuie să faci în această zi? „Să prăznuim patru evenimente din Săptămâna Patimilor, primele două făcându-se ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri. Patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului”, se arată pe site-ul crestinortodox.ro

În această zi, preotul citește cele 12 Evanghelii ale patimilot lui Iisus Hristos. La ieșirea din altar, purtând în spate crucea, spune fraza: „Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape”.

În Joia Mare gospodinele roșesc ouă, iar vopsea semnifică sângele lui Hristos. Pregătesc și alte bucate, însă pasca și cozonacul vor fi coapte în Sâmbata Mare, de unde le vor duce la sfințit în noaptea Înviereii.

Ce nu ai voie să faci în ziua sfântă

Este interzis în Joia să speli haine, atât în Joia Mare cât și în următoarele zile după Paști.

Nu ai voie să folosești urzici și oțet, pentru că Hristos a fost bătut cu urzici când a fost răstignit pe cruce, apoi rănile i-au fost stropite cu oțet și pus să bea.

Denia pentru Joia Mare este rezervată amintirii a patru evenimente deosebite din viața lui Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

La slujba din Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului. Slujba conține Denia și Vecernia, unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

De acum, nu mai bat clopotele, ci doar toaca. La țară, oamenii nu aruncă cojile ouălor folosite la preparatele de Paște, ci așteaptă Sâmbata Paștelui ca să le arunce pe o apă curgătoare.