Datele oficiale arată că la Cluj figurează peste 170.000 de mașini înmatriculate, din acestea, 134.000 fiind autoturisme. Clujul are un număr aproximativ de 337.000 de locuitori, iar parcările sunt în număr de 38.000.
Conform acestuia, în Cluj-Napoca există un număr de aproximativ 38.000 de locuri de parcare cu abonament, raportat la 200.000 de mașini.
„Într-o scară de bloc cu 10 apartamente sunt 15 mașini, normal că ele sunt parcate pe spațiile verzi sau pe trotuare”, a spus Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.
Autoritățile locale clujene susțin însă că nu au cum să controleze acest fenomen, deoarece nu pot „interzice clujenilor să își cumpere mașină”. Singura „speranță” care le rămâne celor aflați la conducerea municipiului este încurajarea transportului în comun, respectiv schimbarea mentalității, în acest mod, orașul având șanse să devină unul mai puțin poluat și mai puțin aglomerat.
„Străzile pe care le avem nu fac față mașinilor și chiar dacă vom lărgi străzile în zona centrală, în șase luni ele vor fi pline de mașini. Trebuie să ne schimbăm cu toții mentalitatea”, a adăugat viceprimarul.
Un studiu realizat de yeParking în perioada februarie-martie și făcut public la finalul lunii trecute, arată că nu mai puțin de trei șoferi se „bat” zilnic pe un singur loc de parcare, la Cluj.
De asemenea, conform studiului, cele mai căutate parcări din Cluj-Napoca sunt cele din cartierul Mănăștur, aproximativ 15% dintre clujeni fiind interesați de acestea. Parcările din cartierele Zorilor și Bună Ziua se află de asemenea la mare căutare (11% fiecare). În procent de 10% sunt căutate locurile de parcare din catierele Mărăști, Gheorgheni și Între Lacuri.
Cât costă parcările din Cluj-Napoca?
Abonamentele parcărilor din zona centrală:
– Persoane fizice – 79 lei/an
– Persoane juridice – 555 lei/an
Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:
– Persoane fizice – 66 lei /an
– Persoane juridice – 234 lei /an
Pentru parcări, copertine și garaje cu contracte, situate în cartierele din Cluj-Napoca
– Persoane fizice – 52 de lei/an
– Persoane juridice – 208 lei/an
Tot mai multe parking-uri la Cluj
Pentru a diminua problema lipsei locurilor de parcare din oraș, Primăria municipiului Cluj-Napoca a construit de-a lungul timpului mai multe parking-uri moderne, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Mănăștur, care este și primul parking semi-îngropat din România. Aceste parking-uri sunt dotate cu echipamente de încarcare a mașinilor electice, locuri de parcare pentru biciclete, motociclete și trotinete electrice.
În total, municipiul dispune de zece parking-uri, acestea fiind construite strategic în cartierele municipiului, cu scopul de a evita generarea creșterii traficului din zona centrală, conform lui Dan Tarcea.
Abonamentele la aceste parking-uri se plătesc anual, prețurile fiind de 115 de lei pentru persoanele fizice și 872 de lei pentru persoanele juridice.