Laptele cu mămăligă prelungește viața, scade colesterolul și protejează ficatul, spun experții. Mămăliga și fierturile au fost și
sunt și acum considerate mâncarea săracilor deși conform unor studii recente produsele din porumb ne prelungesc viața. Specialiștii germani în biologie celulară vegetală, de la Universitatea din Koln, au confirmat prezența unor substanțe derivate ale acizilor arihidici și palmitici în boabele de porumb. Din punct de vedere chimic, aceste substanțe sunt acizi grași, ceto-acizi și sunt rezultatul oxidării acidului palmitic și ara hidic. De asemenea, sunt produși exclusiv în rădăcina plantei de porumb.
Acești ceto-acizi ignoră legile chimiei și biologiei clasice și se absorb în intestin cu mare ușurință și fără a suferi transformări chimice semnificative (doar 22-28%). Ajunși în sânge, se transformă în hidroxiacizi care se pot combina cu cel puțin 57 de specii de otrăvuri existente în organism.
Acest efect detoxifiant al substanțelor din porumb facilitează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând astfel riscul de insuficiență și ciroză hepatică. Pentru a ameliora ulcerul și gastrita, se recomandă mămăliga caldă în loc de pâine deoarece mălaiul are efect de reducere a acidității și de calmare.