Daniel David, rectorul celei mai mari universități din țară, Babeș-Bolyai din Cluj, spune că nu a fost consultat efectiv pe un proiect legislativ concret.
„Speram să lucrăm pe adaptarea legilor, nu vedeam o urgență în a face noi legi, dar dacă se fac legi bune, nu e un lucru rău. Personal, nu am fost întrebat și consultat”, a declarat profesorul universitar.
„Una e să participi la niște discuții, generale, pe diverse teme și alta să te pronunți preliminar pe un text de lege”, a completat rectorul UBB. El a exemplificat ce a însemnat munca aplicată la un proiect legislativ, chiar cu Legea Educației în vigoare, care datează din 2011.
Profesorul consideră că regândirea arhitecturii sistemului academic, bazată încă „pe reforma din 1948”, a modului de finanțare al universităților și relația acestora cu institutele de cercetare ar trebui să fie priorități în reforma învățământului superior.
„Sunt foarte multe lucruri de făcut, dacă vrem ca România să fie competitivă”.
El a mai spus că în situația sa, de a nu fi consultat pe noua lege universitară, se află și rectorul Universității București.
„Eu nu exclud să iasă ceva bun, dar câtă vreme nu sunt consultanți actorii importanți din sistem, nu știu dacă va fi ceva durabil”, a conchis el.