coral

Unde să mergi când toată lumea ia cu asalt Parcul Central și Cetățuia? Din dorința de a readuce la lumină și alte colțuri uitate din oraș, dar și pentru că foarte lume frecventează aceleași locuri care devin supraaglomerate, venim cu câteva idei de locuri outdoor mai puțin aglomerate în Cluj unde poți petrece timp în mijlocul naturii.

coral

Parcul Etnografic

Primul de pe ordinea de zi este Parcul Etnografic Naţional ,,Romulus Vuia”. Puțini știu faptul că este primul muzeu în aer liber din România și că a fost înființat în 1929 de către etnograful al cărui nume îl poartă azi. Cu o suprafață inițială de 72 de hectare, în urma celui de Al Doilea Război Mondial parcul pierde multe dintre exponatele sale, după care este nevoit să-și reducă considerabil dimensiunile. Se află într-o zonă mai liniștită a orașului și este o lecție de istorie captivantă pentru cei mici, care vor pune cu siguranță multe întrebări. Îți recomand să te înarmezi de acasă cu o sticlă de apă și mult entuziasm. Te așteaptă mai multe gospodării țărănești, troițe, trei biserici, tot felul de prese și multe alte instrumente esențiale vieții de altădată de la sat. Orarul de vizită este valabil de miercuri până duminică și diferă în funcție de perioada anului. În lunile în care funcționăm după ora de iarnă, din octombrie, accesul se face între 9-16, cu ultima intrare la ora 15, iar în perioada orei de vară, începând cu luna martie, programul este de la ora 9 la ora 18, cu ultima intrare permisă la ora 17. Prețul biletelor este unul destul de mic, 6 lei de persoană în prezent, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reduceri. Ca să te asiguri că nu ai ratat niciun obiectiv, poți lua de la casa de bilete o hartă a parcului sau să o deschizi de pe telefon pe cea online. Pe site vei găsi și câteva informații despre ce autobuz trebuie să iei dacă vrei să-ți lași mașina acasă. Periodic se organizează Târgul Satului, dar și alte câteva evenimente bazate pe meșteșug și produse locale. Ca să fii mereu la curent cu ce se mai pregătește, te sfătuiesc să urmărești pagina de Facebook a Parcului Etnografic. 

Poienița de la Sf. Ion

 

 Este situată în Pădurea Făget și poți ajunge aici venind pe Drumul Sfântul Ioan, după care faci dreapta pe Aleea Gălbiori. Dar pentru a te orienta mai ușor și pentru a vedea cum poți ajunge aici, te poți uita pe această hartă. Un picnic aici cred că ar întrecere restaurantele care tind să se aglomereze tot mai mult în această perioadă, cu cei mai entuziaști dintre noi. Așa că dacă vrei să iei un prânz liniștit cu cei dragi ție, cred că mai bine te-ai apuca să-ți pregătești coșul cu bucate. Nu uita de pătură, protecție solară și apă rece. Iar dacă vrei să scapi de gătit sau de pregătit sandvișuri în weekend, poți cumpăra mâncarea de la restaurantul preferat în regim take away. Poate îți place sportul și ești pasionat de mișcare în adevăratul sens al cuvântului. În acest caz, poți să ajungi aici cu bicicleta, iar unul dintre colegii noștri a scris despre 3 trasee până în Făget, toate pe drumul Sfântul Ioan. Așa că dacă bicla te așteaptă după o iarnă lungă, mai bine ai lua-o cu tine. E timpul să plecați împreună către o nouă aventură, în care te vei bucura de liniștea naturii.

Traseul Broscuța (sau Traseul Broscuțelor)

 

Se află tot în Pădurea Făget și că este este un traseu foarte ușor de parcurs prin pădure, mai ales pentru cei mici. Mai este cunoscut și sub denumirea de Poteca Misterele pădurii, dar clujenii îl numesc mai simplu după tematica traseului. De-a lungul acestuia, pe copaci, sunt pictate broscuțe albe care să-ți marcheze drumul. Lungimea acestuia este de aproximativ 2,7 km. Din loc în loc vei găsi și câteva panouri informative, de unde poți afla mai multe, atât tu, cât și cel mic, despre pădurea în care vă aflați și despre tainele acesteia. Vei porni de pe strada Cerbului, iar dacă vei duce traseul la bun sfârșit, vei ajunge aproape de Observatorul Astronomic.

Cimitirul Central (sau Cimitirul Hajongard)

 

Este catalogat drept monument istoric, iar în sezonul cald e una dintre cele mai spectaculoase arii verzi ale orașului, motiv pentru care, deși poate ideea pare puțin mai sumbră, este una inedită. În secolul XVI, după o epidemie cruntă de ciumă, principalul cimitir al orașului devenea neîncăpător. Astfel, se înființează actualul Cimitir Central. Printre cei trecuți în neființă care se odihnesc aici se află și câteva personalități istorice ale zonei, cum ar fi Miklós Bánffy, Iuliu Haţieganu sau Emil Racoviță, iar cea mai veche piatră funerară datează din anul 1599. Cimitirul poate să fie o locație interesantă pentru fotografii, mai ales pentru că vei găsi o diversitate de elemente arhitecturale, care sunt cu adevărat interesante. De altfel, dacă vrei să tranzitezi orașul din Observator până în Centru și să o iei la pas printr-un loc mai liniștit este, cu siguranță, o alternativă mult mai bună s-o scurtezi prin cimitir, decât să te înghesui prin autobuze sau să aștepți în trafic.

 

coral