coral

Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, Maica Mina (Maria Bădilă), a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Despre caruselul evazionist, BIHOREANUL a mai scris în primăvara lui 2013, la scurt timp după ce echipaje de poliţişti, coordonaţi de un procuror al DIICOT Mureş, au descins simultan la Mănăstirea Sfintei Cruci şi la mai multe farmacii din 9 oraşe din ţară.

Mănăstirea, au explicat anchetatorii atunci, fusese implicată într-o afacere ilicită de reprezentanţii firmei de farmaceutice Ropharma Braşov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care îşi dirijau pacienţii la farmaciile societăţii ori la cele partenere. Cum astfel de plăţi nu puteau fi justificate legal, compania vira bani în contul mănăstirii, sub forma unor sponsorizări, de unde, apoi, erau transferaţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei, sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând astfel circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că „albea” banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Cercetările, pornite în 2012, au arătat că în circuit erau implicaţi angajaţi din mai multe sucursale Ropharma – Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău – unde directorii îşi acopereau până şi delapidările cu sponsorizări la mănăstire. Anchetatorii au identificat şi „legătura” între firmă şi mănăstirea din Oradea: orădeanul Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm. Fost asociat şi fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron, Niţulescu a fost cel care în 2010 ar fi cooptat-o în „biznis” pe stareţa Mina.

Anchetatorii au stabilit că tranzacţiile se derulau într-un alt cont al aşezământului decât cel cunoscut şi au urmărit circuitul banilor. Pe 24 decembrie 2010, de pildă, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea „achiziţie tablă”. După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul „achiziţie lână”. Iar restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de stareţă, despre care anchetatorii susţineau că reţinea un comision din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii. 

Adunate, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2013, procurorii au descoperit 19 contracte încheiate între Ropharma şi Mănăstirea Sfintei Cruci pentru „sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii”, în sumă totală de 914.000 lei. Din aceştia, 781.895 lei s-au întors la Ropharma, adică aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-ar fi rămas stareţei, care i-ar fi cheltuit, între altele, pentru mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

Audiată, Maica Mina a negat că ar fi avut vreo legătură cu afacerea, chit că, unele dintre ordinele pentru plăţile fictive fuseseră semnate de ea, iar abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv ale ei, erau înregistrate pe numele Ropharma, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. Ca urmare, procurorii DIICOT au trimis-o în judecată, alături de celelalte şase persoane identificate ca făcând parte din „carusel”: orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş), Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş) şi auditorul financiar Cristian Teodor Cărare.

Dosarul a ajuns în faţa Tribunalului Mureş pe 12 decembrie 2013, acuzaţiile fiind de constituire de grup infracţional organizat pentru toţi inculpaţii, la care s-au adăugat, după caz, delapidare şi spălare de bani în formă continuată. Până ca instanţa să pronunţe primul verdict, au trecut, însă, aproape 7 ani. Mai bine de un an s-au verificat probele depuse în cele 20 de volume ale dosarului, după care au urmat alte 52 de şedinţe, terminate cu amânări pentru lipsa apărării, a inculpaţilor sau a martorilor, unii fiind aduşi cu forţa la proces, pentru readministrarea unor probe, realizarea unor expertize, sesizarea Curţii Constituţionale etc.

În timpul procesului, Ciprian Niţulescu a încercat să o protejeze pe stareţă, luând asupra sa întreaga vină. Adică singur ar fi înfiinţat un cont în numele mănăstirii, ar fi comandat chiar şi o ştampilă falsă, a făcut plăţi şi încasări, după ce ar fi luat un teanc de ordine de plată – unele semnate în alb de Maica Mina – „din biroul ei, de lângă lumânări”.

Strategia nu a ţinut. Chiar dacă toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, judecătorul i-a condamnat pentru celelalte fapte, cu blândeţe ce-i drept, căci pedepsele sunt mici, iar executarea lor suspendată pentru toţi, pe diverse termene de încercare. Niţulescu şi Mina au primit câte 2 ani de închisoare, condamnare pe care avocaţii stareţei o consideră injustă. „Este total nedreaptă, pentru că este în contra tuturor declaraţiilor date de inculpaţi şi martori, inclusiv de funcţionarii băncii, care au susţinut că Maica nu a avut nicio participare”, declară avocatul Bogdan Bodea, anunţând că va ataca hotărârea judecătorească. „Maica e nevinovată”, zice avocatul, convins că stareţa n-a căzut în păcat, vânzându-şi cinstea şi credinţa pentru bani…

coral

coral