Andreea Balan a facut un stop cardio respirator in timp e era pe masa de operatia de cezariana. In timp ce nastea artista a trecut prin momente grele si a fost imediat resuscitata de medicii de la Sanador.
Ce SECHELE va avea Andreea Balan dupa stopul cardio respirator
Intr-un interviu acordat Pro TV, medicul care a operat-o pe Andreea Balan a explicat cu ce sechele va ramane artista dupa stopul cardio respirator.
In primul rand Andreea Balan nu va mai avea voie sa faca efort, inima fiindu-i afectata. Mai precis este posibil sa-i fie interzise dansurile si efortul depus.
De asemenea sportul si anumite exercitii ii vor fi limitate.
Stopul cardiac reprezinta oprirea brusca a activitatii mecanice a inimii ce duce la oprirea circulatiei sangelui, sange care nu mai iriga organele vitale privandu-le de oxigen, si astfel, stopul cardiac netratat poate duce la deces. Stopul cardiac este o problema de activitate electrica a inimii in timp ce atacul de cord (infarctul miocardic) este o problema de circulatie a sangelui la nivelul arterelor coronare care iriga cordul, deci sa nu confundam cele doua entitati.
Stopul respirator reprezinta oprirea schimburilor gazoase la nivel pulmonar mai mult de 5 minute ce determina leziuni ireversibile la nivel cerebral si este urmat de stop cardiac imediat daca functia respiratorie nu se reia rapid.
Daca stopul cardiac si respirator se instaleaza simultan vorbim de stopul cardio-respirator in care primul semn este pierderea starii de constienta. Terapeutic vorbim de inceperea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara BLS si ALS (basic life support si advanced life support).
BLS – inceperea precoce a manevrelor de resuscitare si apelarea serviciului de urgenta 112 pot fi facute de catre privitori, martori ai evenimentelor, personal nemedical si personal medical si pot creste sansa de supravietuire a pacientului de aproape 10 ori; in schimb ALS pot fi facute doar de personal medical specializat.
Pentru a putea recunoaste stopul cardiorespirator si pentru a interveni corect in aceste cazuri te sfatuiesc sa participi la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie Romania.
Simpla aplicare corecta a compresiilor toracice pt un pacient in stop cardiorespirator pina la sosirea personalului medical specializat cresc sansele de supravietuire si prognosticul acelui pacient.
Daca o persoana a trecut prin astfel de evenimente trebuie facute investigatiile recomandate de medic pentru depistarea cauzelor si apoi urmate recomandarile si evident tratamentul prescris de medic in functie de rezultatul analizelor si al diagnosticului pus.
In primul rand stopul cardiac nu trebuie confundar cu un un stop cardio-respirator. Stopul cardiac inseamna oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce in momentul in care functia respiratorie inceteaza. Stopul cardiac duce la oprirea respiratiei dupa un aproximativ un minut, motiv pentru care de cele mai multe ori se intra in stop cardio-respirator, adica, moarte clinica.
Moartea clinica este starea organismului in conditiile opririi complete a circulatiei respiratiei si activitatii functionale a SNC.
-durata mortii clinice 3-5 minute, la hipotermie- 2 ore;
-debutul este brusc;
-moartea clinica stare reversibila.
Sistemele afectate- cardiovascular, respirator.
Daca nu se intervine la timp, stopul cardio-respirator poate aduce moarte subita.
Ce se intampla cu organismul in timpul unui stop cardio-respirator
Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie instituite imediat. In stopul cardio respirator, fiecare secunda este importanta. In primele doua-trei minute, masajul cardiac se impune. Aceasta procedura stimuleaza puternic circulatia sangelui, fapt ce ajuta pacientul sa ramana in viata pana la sosirea ajutorului medical specializat.
”In urma zvonurilor care au tot circulat, doresc sa confirm ca intr-adevar, Andreea a suferit un stop cardio-respirator. In acest moment ea este stabila. Fetita noastra, Clara Maria, este sanatoasa si cantareste 3.2 kg. Multumim intregii echipe medicale pentru profesionalismul de care au dat dovada.
Va multumim pentru mesaje si va vom tine la curent cu starea de sanatate a Andreei.
Va multumesc,
George Burcea”