Cei cinci membri ai juriului TIFF 2019 se declară fascinaţi de entuziasmul cu care publicul clujean primește proiecțiile Festivalului Internțional de Film Transilvania, uneori adevărate teste de rezistență.
"Sunt pentru prima oară în Cluj şi este fascinant să văd cât de implicat este publicul aici şi cât de pline sunt sălile, ceea ce mi se pare incredibil. Faptul că am văzut un film din competiţie seara trecută cu o sală plină este o experienţă diferită pentru mine, este un public real, nu unul cinic, industrial şi se simte această energie", a spus producătorul britanic Mike Goodridge, într-o conferință de presă cu juriul TIFF 2019.
Anul acesta, juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania este format din regizorul canadian premiat la Locarno Denis Côté, producătoarea de succes Anita Juka, Grainne Humphreys – directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin, Mike Goodridge – producător cu o experienţă de peste 30 de ani în industria filmului şi regizorul şi scenaristul român Constantin Popescu.
Întrebat ce îşi plănuieşte să facă în timpul liber petrecut în România, Goodrige a răspuns că îşi doreşte să viziteze Castelul Bran, aceasta fiind prima sa vizită în Transilvania.
"Aş fi vrut să văd Castelul lui Dracula, dar am auzit că este destul de departe de Cluj. Transilvania are toate aceste conotaţii literare, şi am fost foarte entuziasmat să vin aici, deoarece sunt în industria filmul de 30 de ani şi Clujul are o reputaţie foarte bună în acest domeniu. Şi-a dezvoltat în ultimii 30 de ani reputaţia de oraş iubitor de filme cu un public excelent, aşa că mă bucur că mă aflu aici", a declarat Mike Goodridge.
Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin, a mărturisit că este nerăbdătoare să vadă un film în Piaţa Unirii, după experienţa frumoasă pe care a avut-o în aer liber acum doi ani.
"Am fost aici cu câţiva ani în urmă la un alt festival de film şi am avut norocul să particip la o ecranizare în aer liber, în Piaţa Unirii. A fost una dintre cele mai bune ecranizări pe care le-am văzut, aşa că sunt foarte nerăbdătoare să merg din nou acolo, în timpul liber petrecut aici. Este fascinant decorul, cu biserica alături; a fost o experienţă foarte specială pentru mine", a afirmat Humphreys.
Producătoarea croată Anita Juka, aflată pentru prima oară în Transilvania, a spus că admiră publicul clujean, extrem de divers şi de interesat de cinematografie.
"Sunt fascinată de public. L-am întrebat pe Tudor Giurgiu (președintele TIFF, n. red.) de ce a decis să ţină festivalul aici şi mi-a spus că statisticile arată că la Cluj oamenii merg de trei ori mai des la film decât în orice al oraş din România, chiar mai mult decât în Bucureşti.
M-am uitat la publicul din Cinema Victoria şi am văzut spectatori de toate vârstele, de la cei mai mici, la vârstnici. Este fascinant că publicul este foarte interesat de film, nimeni nu pleacă din cinema înainte ca filmul să se sfârşească, ceea ce este uimitor şi nu se întâmplă aşa la alte festivaluri".
Regizorul canadian Denis Côté se va concentra pe datoria pe care o are de îndeplinit ca jurat deoarece a mai vizitat România şi Clujul. "Am mai fost aici de trei ori. Când eram mai tânăr, în 2005, am făcut o vizită turistică în Transilvania. Acum am venit la festival în juriu şi îmi voi face treaba".
Regizorul Constantin Popescu a subliniat faptul că spectatorii din Cluj au o căldură aparte.
"Publicul din Cluj este diferit de cel din alte oraşe, şi nu doar din România, ci din întreaga Europă, nu pot să explic de ce. Ei chiar vor să vadă filmul la care merg. Este un public cald. Spectatorii din Cluj râd când ar trebui să râdă, nu râd când nu ar trebui. Este interesant, nu pot să explic ceea ce simt când sunt în mijlocul lor. Asta îmi place la Cluj şi mi-a plăcut dintotdeauna", a precizat regizorul Constantin Popescu.