coral

Medicii se tem că protestele față de restricții ar putea aduce un nou val de infectări. Fără mască și înghesuiți, protestatarii vor împrăștia virusul. Și, în timp ce în stradă oamenii cer ridicarea restricțiilor, în spitale, medicii sunt disperați pentru că nu mai au paturi și își țin pacienții pe tărgi, la ușă. Urmăriți un nou episod al campaniei Pacient în România.

Camerele de gardă ale spitalelor sunt înțesate de pacienți. Sunt sute de bolnavi care așteaptă să se elibereze un pat, fie în secții, fie în ATI. Medicii spun că dacă numărul îmbolnăvilor va crește în același ritm, nu vor mai avea unde să-i tratateze pe cei infectați. Iar doctorii se așteaptă la un nou val de infectări, multe produse la protestele din ultima perioadă, unde nu e respectată nicio regulă de prevenție.

Anghel Ștefan, medic rezident: Este foarte posibil să crească cazurile pentru că ei nu gândesc cât de periculos este acest virus. Un singur protestatar dacă e infecat îi poate infecta pe toți în jur.

Roxana Chelar, medic primar UPU: Toți aceia din stradă se bazează că au un organism sănătos, că au imunitate bună și nu le pasă că toți pacienții cronici pot să se decompenseze. Nu-i interesează de ceilalți, lor trebuie să le fie bine.

Și în timp ce în stradă, oamenii protestează fără măști și cer ridicarea restricțiilor, în spitale, personalul medical își adună forțele, slăbite după mai bine de un an de pandemie, să facă față numărului tot mai mare de bolnavi. În spital, nimeni nu-și permite să conteste nimic. Nici măcar orele petrecute peste program în combinezoane incomode, greoaie, în care abia te miști și respiri.

Medic: Sunt mult mai multe cazuri severe față de celelalte două valuri

Silvia Nica, medic sef UPU SUUB: Problema e că procentul este mult mai mare de pacienți severi față de cele două valuri precedente. Dacă în celelalte valuri era un procent de 15-20% de pacienți severi care necesită ventilație mecanică sau de flux mare de oxigen, adică 15 l/minut, acum procentul a ajuns la 50%.

Pe ușile spitalelor, la fiecare minut mai vine un pacient.

Anghel Ștefan, medic rezident: Cel mai mult am avut 27 de pacienți pozitivi preluați de mine într-o gardă. Veneau ambulanțele pe bandă rulantă.

Alina Calancea, asistent principal: Este un pacient care tocmai a venit, o doamnă care a venit cu ambulanța, care este pozitivă de 8 zile, se simte rău și a făcut febră la domiciliu. Am avut o internare care a urcat. Din lipsă de locuri, așteptăm să se întoarcă targa ca să o putem așeza pe doamna.

Valul trei al pandemiei nu a copleșit doar secțiile de terapie intensivă, ci și camerele de gardă. Pentru că nu au loc la ATI, pacienții sunt tratați la urgență.

Roxana Chelar, medic primar UPU: Sunt pacienți care așteaptă să meargă în ATI și n-avem încă posibilități. A venit terapeutul să-i consulte și să-i ia în evidență și să-i ia pe secții. Până acum, coronavirusul nu s-a manifestat atât de agresiv. oți aceia din stradă se bazează că au un organism sănătos, că au imunitate bună și nu le pasă că toți pacienții cronici pot să se decompenseze. Nu-i interesează de ceilalți, lor trebuie să le fie bine.

La nivel național, în camerele de urgență sunt peste 700 de pacienți care așteaptă un transfer la ATI sau într-o secție COVID, unii chiar și o săptămână.

Silvia Nica, medic-șef UPU: Situația în spital e critică, dar asta durează de 3 săptămâni aproximativ. Aici, în UPU, un pacient poate aștepta câteva zile, în loc să obțina un loc la ATI.

Realitatea din spitale este de neimaginat până când ajungi acolo. O spun familiile celor care au pe cineva drag internat.

Pacient: Nu-mi închipuiam că o să fie așa. Nu-mi imaginam că o să fie așa multă lume cu boli, nu-mi imaginam. Afară e altceva, aici e altceva.

Sunt peste 20 de mii de familii care au pierdut oameni apropiați, iar pentru ele, manifestațiile împotriva restricțiilor sunt de neînțeles. Este și cazul unui tânăr din Constanța, care și-a pierdut tatăl infectat cu noul coronavirus.

Pentru cei care neagă existența virusului, refuză să poarte mască sau cer restricții mai puține, medicii au un mesaj.

Mesajul medicilor pentru protestatari: „Să vină să stea cu noi câteva ore”

Silvia Nica, medic șef UPU: Să vină să stea cu noi câteva ore și să-i vadă pe pacienții cu forme severe cum au un efort foarte mare de a respira și de a-și menține oxigenarea cât de cât normală. Nu înțeleg modul lor de a gândi, nu înțeleg de ce nu doresc să vadă realitatea, cât de gravă este situația.

coral

coral