Răzvan Dan, student la o universitate din Cluj-Napoca, a publicat un mesaj, revoltat pe societatea care are „pretenții” de la tineri să urmeze o facultate. Revolta sa a apărut după ce un alt student, de doar 18 ani, a făcut infarct chiar înaintea unui examen.

Redăm mai jos mesajul integral al tânărului:

„Și ce dacă ai restanță? Și ce dacă ai 5? Și ce dacă nu mergi la facultate?

Un tânăr de doar 18 ani, student la Facultatea de Științe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a decedat înaintea unui examen. Copilul era boboc, fiind față în față cu prima luni sesiune dintr-o frumoasă studenție pe care nu o va mai putea savura de pe pământ, ci doar din ceruri. Unii spun că a murit înainte de examen, alții după, alții în timpul examenului. Doar Dumnezeu știe cel mai bine. El știe și motivul pentru care a luat în Împărăția Sa un suflet atât de tânăr.

O restanță este mai importantă decât o viață? Niciodată!

Societatea din anul 2021 este dură. Opinia publică din 2021 este extrem de critică. S-a ajuns în punctul în care un tânăr care nu alege să meargă la facultate este considerat o cauză pierdută. S-a ajuns în punctul în care o notă de 5, comparativ cu o notă de 10, te face mai prost decât colegul tău. S-a ajuns în punctul în care o restanță este echivalentul unei tragedii. Tragedii există în viață, dar niciodată o restanță sau o notă de 5 nu poate fi considerată o tragedie. Maxim un accident, dar nu o tragedie.

Societatea se uită cu alți ochi la elevii și studenții care au note mai mici. Ce nu înțelege societatea de foarte multe ori este faptul că nota este relativă, iar abilitățile practice sunt vitale.

Platon ar râde de România..

Sistemul educațional din România nu este făcut în așa fel încât elevii și studenții să aibă acel procent de 100% de libertate în gândire, exprimare și realizări. Spre deosebire de alte țări mai dezvoltate din acest punct de vedere, România încă are profesori care apr în fața elevilor și studenților și țin un monolog de la catedră. Pe alocuri mult mai înapoiată decât tehnica de predare folosită de Platon pe dealul Colons cu mii de ani în urmă, în Atena antică. Un fel de MIT sau Cambridge al vremurilor noastre.

Toată lumea te vrea la facultate

S-a ajuns în punctul în care toată lumea are pretenții de la tineri să urmeze o facultate. Mulți pierd însă un lucru foarte important din vedere: dorința tânărului.

Poate doar unul din 1.000 de studenți trecuți prin facultate doar de ochii societății va ajunge să nu își urască jobul. Poate, norocos fiind, îți descoperă o pasiune nouă în cei trei ani de facultate. În rest, doar persoane frustrate pe viață care ajung să lucreze până la pensie unde nu le place, iar rezultatul este simplu: mergi la ghișeu și urlă la tine.

Tinerii ar trebui încă din primii ani de liceu să fie ajutați să își descopere plăcerile. În momentul în care aceștia vor știi ce iubesc să facă vor fi capabili să îmbine utilul cu plăcutul.

Dacă cuiva îi place să fie medic, da, trebuie să muncească să ajungă la Facultatea de Medicină, apoi să muncească să își ia examenele, dar o va face 100% motivat pentru că iubește ceea ce face și are un obiectiv clar.

Dacă unui tânăr îi place să repare mașini o poate face și cu o postliceală sau chiar fără. Sunt atâția mecanici extraordinari fără diplomă.

Societatea ia vieți

Opinia publică și ochii societății ia vieți. Stresul și presiunea la care sunt unele persoane supuse în fiecare zi este teribil. Nu toți s-au născut să aibă un caracter de fier. Până și cei cu caracter de fier au momente în care vor claca. Și toată această presiune pentru ce? Pentru o notă de 5 care este văzută prost? Pentru o restanță care te face mai prost? Pentru că pasiunea ta nu poate fi susținută de o facultate? Toate acestea sunt prejudecăți, prejudecăți care s-au născut în societate.

Toată lumea vrea la birou

În 2021, toată lumea vrea la birou. Un procent prea mic se mai vede construind case, făcând tâmplărie, fiind instalator sau conducând un TIR. Acei oameni sunt văzuți de majoritatea ca fiind rebuturi. Din nou o percepție total greșită. Fără acei oameni, societatea care pune etichete nu ar mai exista. Ar fi moartă.

Salută de fiecare dată femeia de serviciu când treci pe lângă ea. Orice funcție ai avea. De cinci ori pe zi dacă este cazul. Mai presus de toate, suntem toți oameni”, a transmis Răzvan Dan.

CITEȘTE ȘI:

Tragedie la Cluj! Un student UBB a făcut infarct chiar înaintea unui examen