coral

Administratorul unei cunoscute firme de construcţii din Cluj-Napoca a fost trimis în judecată de procurori pentru infracţiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave. 

Este vorba despre  DUMITRAŞ DANIEL PAVEL, administratorul firmei Coratim SRL. De asemenea, alături de el a fost trimis în judecată și DOBAI ŞTEFAN, informează Gazeta de Cluj.

În anul 2019, un accident tragic a avut loc pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca, al cărui autor a fost chiar Dumitraș Daniel Pavel, bărbatul acuzal acum de evaziune fiscală și spălare de bani. În urmă cu aproape 2 ani de zile, omul de afaceri a lovit cu mașina pe trecerea de pietoni un bărbat de 33 de ani. Din păcate, tânărul din Florești și-a pierdut viața.

CITEȘTE ȘI: 

VIDEO – Momentul în care are loc accidentul de pe Cămpul Pâinii

La momentul accidentului, afaceristul clujean la ieșire din parcarea unui imobil, ar fi efectuat viraj stânga, peste marcajul continuu, neacordând prioritate unui tânăr de 33 de ani din Florești, care se afla în traversarea străzii.

Două echipaje de pompieri și unul de terapie intensivă de la ISU Cluj s-au deplasat la locul accidentului, asupra tânărului fiind efectuate manevre de resuscitare. Personalul medical nu a mai putut să-i salveze viața.

Accidentul s-a petrecut pe strada Câmpul Pâinii din municipiul Cluj-Napoca. Pentru a putea scoate persoana accidentată de sub autoturism, pompierii au folosit perne de înaltă presiune, pentru a ridica autoturismul de la sol.

De ce a fost trimis în judecată?

În data de 14.10.2015 Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a fost sesizat de ANAF cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală comisă de către reprezentanţii legali ai SC C SRL cu sediul social în Cluj-Napoca, str. Câmpul Pâinii nr.3-5, jud. Cluj. În actul de sesizare, ANAF a informat procurorii despre faptul că SC C SRL are relaţii comerciale cu o firmă fantomă SC R SRL, iar facturile emise între cele două societăţi nu reflectă realitatea.

În perioada 2015-2020, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul IPJ CLUJ – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au efectuat o amplă anchetă penală care a constat în audierea de martori, angajaţi şi colaboratori, verificarea de furnizori şi conturi bancare şi identificarea de bunuri şi conturi ale inculpaţilor D.D.P. şi D.S. în vederea sechestrării pentru a se garanta acoperirea prejudiciului.

La finalul urmăririi penale, procurorii au descoperit următoarele infracţiuni pentru care au inculpații DDP şi DS au fost trimiş în judecată

În cursul investigației s-a stabilit că SC C SRL, în calitate de clientă a SC R SRL Cluj-Napoca, este veriga finală în lanţul circuitului documentar operaționalizat, prin care s-a creat aparenţa că a achiziţionat prestări de servicii în domeniul construcţiilor, precum şi deszăpeziri, pe baza unui număr de 21 de facturi fiscale emise de inculpatul DS în numele SC R SRL, în perioada ianuarie 2012-martie 2013. 

Cele 21 de facturi sunt în valoare totală de 2.999.666,62 lei, din care TVA în sumă de 580.580,63 lei. 

Înregistrarea în evidenţa contabilă a SC C SRL a celor 21 de facturi fiscale de achiziţie emise formal de furnizor a condus la crearea unui prejudiciu de 967.635 de lei adus bugetului consolidat al statului, din care suma de 387.054 de lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 580.581 de lei, reprezintă TVA dedusă în mod nelegal.

În concret, administratorului D.D.P. cu complicitatea lui D.S. au desfăşurat următoarele activităţi infracţionale:

Au emis şi înregistrat în contabilitatea firmei facturi fictive privind lucrări de construire la imobile de pe strada Calea Turzii şi de pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca 

Au emis şi înregistrat în contabilitatea firmei facturi fictive privind lucrări de dezăpezire în zonele Floreşti şi str. Calea Baciului din Cluj-Napoca.

Procurorii au reţinut că SC R SRL era o firmă fantomă care  în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a fost administrată de inculpatul DS, iar ulterior a fost vândută către un cetăţean libanez nerezident, fiind în final lichidată şi radiată, la data de 13.11.2015. 

În perioada ianuarie 2012-martie 2013, inculpatul D.S. a emis în numele SC R SRL cele 21 de facturi către firma inculpatului D.D.P., respectiv SC C SRL, în condiţiile în care SC R SRL nu deţinea personal calificat pentru lucrările facturate, iar lucrările de construire erau în curs de edificare cu alte societăți de profil.

coral

coral