coral

Zeci de angajaţi de la Regionalele CFR Călători din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova au fost vizaţi de un amplu dosar de corupţie pentru fapte petrecute în urmă cu nouă ani.

coral

Mulţi dintre ei au încheiat acorduri de recunoaştere cu procurorii, care au fost validate în ultimele luni de instanţele de judecată. În ultimele luni, Tribunalul Braşov a validat mai multe acorduri de recunoaştere ale angajaţilor CFR acuzaţi pentru fapte de coruptie. În toate dosarele, inculpaţii au scăpat cu pedepse mici, de câteva luni închisoare cu suspendare. Având în vedere numărul mare de inculpaţi, cercetările procurorilor au durat ani de zile, informează Adevărul.   

Scandalul de corupţie în care au fost implicaţi naşii de la CFR a izbucnit în octombrie 2012. Atunci, procurorii au ridicat pentru audieri 169 de persoane angajate la Regionalele CFR Călători din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova, iar dintre acestea 124 au fost propuşi pentru arestare preventivă. În 2014, au fost trimişi în judecată în acest dosar peste 30 de angajaţi ai Regionalei CFR Braşov. Ulterior, în cazul angajaţilor care şi-au recunoscut întru totul faptele, cercetările au fost disjunse. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au interceptat mai multe convorbiri între conductorii şi şefii de tren prin care se anunţau unii pe alţii despre banii pe care urma să îi ia. Angajaţii CFR erau prudenţi în discuţiile telefonice folosind un limbaj codificat, cu elemente de argou („a cârji”, „chiori”, „colet”, „a încărca trenul”, „a sta cu mortul pe tine” sau „tren bun”).

„Poliţişti din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor – Secţia Regională Poliţie Transporturi Braşov, cu sprijinul IPJ Braşov şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au documentat activitatea infracţională a 13 persoane de sex masculin şi feminin, cu vârste cuprinse între 27 şi 55 de ani, care, în calitate de şefi de tren şi de conductori de tren aparţinând Regionalelor Transport Feroviar de Călători Bucureşti şi Braşov, în perioada ianuarie – aprilie 2012, au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai mulţi călători frauduloşi, pentru a le facilita călătoria cu trenul pe diferite rute”, se arată în comunicatul IPJ Braşov. Controlorii de tren sunt acuzaţi că au încasat ilegal sume cuprinse între 3 şi 60 de lei, în funcţie de rută, de la călătorii fără bilete. Aceştia au fost interceptaţi şi cum îi mituiau pe superiori pentru a închide ochii la supra-controale sau pentru a-i scăpa de anchetele interne. 

De anchetă au fost vizaţi nouă inspectori de specialitate („supracontrolorii”). Dintre aceştia, 5 erau angajaţi la Braşov, 3 la Bucureşti şi unul la Cluj Napoca. Aceştia erau mituiţi de subalterni cu bani, băuturi alcoolice sau diverse bunuri (expresoare de cafea sau alte electrocasnice). Într-unul dintre acordurile de recunoaştere, validate recent de Tribunalul Braşov, unul dintre ”naşi” a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi cumpărare de influenţă. Controlorul a fost acuzat că ”a dat sume de bani sau alte produse necuvenite organelor ierarhic superioare cu scopul de a-i determina pe aceştia să-şi folosească influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu atribuţii de control şi cercetare disciplinară pentru a obţine decizii mai favorabile cu privire la cercetările şi cu scopul de a întreţine astfel de relaţii infracţionale cu aceşti”. Astfel, acesta a fost interceptat cum l-a mituit pe un revizor central cu vin, pentru a-şi ajuta un coleg vizat de o anchetă internă
 

coral