Cu privire la daunele zahărului, cu toții știm foarte bine: reduce imunitatea, duce la obezitate, afectează negativ inima și reduce producția de colagen, ceea ce duce la apariția ridurilor.
Cu toate acestea, nutritionistii avertizeaza: exista produse care pot provoca daune chiar mai mari sanatatii. Este mai bine să le excludeți complet din dieta (sau cel puțin să le utilizați în cantități foarte mici).
„Aspartamul (si alți îndulcitori)
inhibă nu numai procesul pierdere în greutate, dar, de asemenea, duce la creșterea în greutate fără milă – spune nutritionist Brooke Alpert.
– Creierul dvs. nu primește semnal că pofta de dulce este satisfăcută și că sunteți mulțumit, deci continuați să mâncați – și mâncați mai mult decât ați mânca dacă utilizați zahăr obișnuit.
Producatorii spun ca aspartamul este indicat in alimentele pentru slabit, fiind mai bun decat zaharul, dar cercetarile arata ca el este la fel de periculos pentru silueta.
Spre exemplu, daca bei sucuri fara zahar poti incepe sa suferi de sindromul metabolic si sa iti dublezi riscul de obezitate. Acest tip de bauturi produce dereglari in organism. In plus, stimuleaza apetitul si te fac sa consumi mai multa hrana decat ar trebui sau ai nevoie.
Consumand mult aspartam iti pot aparea dereglari la nivelul:
– metabolismului si al aminoacizilor;
– structurii proteinelor;
– integritatii acizilor nucleici;
– functiilor neurologice;
– echilibrului endocrin.
Carnea procesata
Carnea – un produs util și nutritiv, dar cest lucru nu se poate spune despre carnea prelucrată.
Incluzand cârnații, bacon și alte mezeluri din dieta dvs., riscați să câștigați diverse boli, inclusiv diabetul și obezitatea.
Motivul este că ele conțin o cantitate mare de glutamat de sodiu periculoasă pentru sănătate – aceasta se foloseste pentru a da un gust plăcut. În plus, nutriționiștii sfătuiesc să se evite orice fel de carne ieftină, mai ales dacă nu știți exact de unde provine și în ce condiții a fost produsă.
Uleiurile vegetale hidrogenate
Canola, soia, șofrănaș, floarea-soarelui și ulei de porumb – unele dintre cele mai periculoase produse de pe piață, potrivit nutriționiști. În primul rând, au o mulțime de calorii și, în al doilea rând, conțin un număr mare de grăsimi trans. Acestea din urmă măresc nivelul așa-numitului “colesterol rău” (LDL) din organism și reduc nivelul de “colesterol bun” (HDL).
Organismului ii este dificil sa absoarba aceste uleiuri: în procesul digestiv, acestea sunt descompuse în substanțe toxice, și din cauza lor riscăm boli cardiovasculare, obezitate, diabet si probleme ale sistemului imunitar.
Grăbește-te să urmezi exemplul expertilor – au trecut la uleiuri bune – de exemplu, ulei de nucă de cocos.
Bauturile carbogazoase
“Băuturile carbogazoase maresc senzația de foame, provoacă pofta de dulciuri și, ca urmare, sunteti nevoiti să consumati mai multe calorii decât are nevoie organismul”, a spus Alpert.
– Toate acestea pot duce la diabet si la steatoza hepatica (ficat gras non-alcoolic) “.
Grasimile hidrogenate
Specialistii considera in prezent grasimile hidrogenate ca fiind periculoase pentru sanatate. Ele nu fac parte din categoria lipidelor esentiale si nu au nici un beneficiu cunoscut pentru sanatate, indiferent daca au origine vegetala sau animala.
Ele nu numai ca pot creste nivelul fractiunii LDL a colesterolului (considerata ca fiind cea cu efecte negative asupra sistemului cardiovscular), dar o scade si pe cea buna, cu efecte protectoare (HDL colesterol).
Prin aceste efecte combinate, grasimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decat grasimile saturate riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare, in principal al bolii coronariene ischemice.
Fractiunea LDL este implicata in aparitia si agravarea procesului aterosclerotic, in timp de fractiunea HDL mobilizeaza colesterolul si il transporta la ficat, unde poate fi transformat in energie.
Grăsimile trans sunt utilizate în fast-food, PRAJITURI sau alte dulciuri, astfel încât acestea să dureze mai mult.
Colorantii alimentari
Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din urma vin cu propriul lor set de probleme.
O campanie vizuala realizata de editorii Special Education Degree, intitulata Colors to die for, evalueaza cele mai comune tipuri de coloranti alimentari, in raport cu afectiunile pe care le pot produce, tarile in care este interzisa utilizarea lor si alimentele in care se regasesc cel mai des.
Colorantul alimentar albastru aprins
Folosit deseori pentru fabricarea produselor de patiserie cu umpluturi din fructe de padure, a bomboanelor, cocktailurilor si iaurturilor aromate, colorantul alimentar albastru aprins poate provoca anomalii cromozomiale.
Din acest motiv, colorantul alimentar albastru a fost interzis in Franta, Finlanda, Anglia, Norvegia si, cel mai recent, in Suedia.
Colorantul alimentar albastru indigo
Colorantul alimentar albastru indigo poate creste riscul dezvoltarii tumorilor cerebrale, regasindu-se cel mai des in dulciuri, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice (specialitati) si in hrana pentru animale. Acest colorant artificial a fost interzis, momentan, doar in Norvegia.
Colorantul alimentar verde-smarald
Interzis in multe comunitati europene economice, colorantul alimentar verde-smarald creste riscul de cancer al vezicii urinare si se regaseste cel mai frecvent in bauturi alcoolice si nonalcoolice, dulciuri, inghetata si cosmetice.
Colorantul alimentar rosu-caramiziu
Cel mai utilizat si consumat colorant alimentar artificial este rosul-caramiziu, care creste predispozitia la anomalii cromozomiale, hiperactivitate si ADHD sau dezvoltarea limfoamelor.
Din pricina pericolelor pe care le ridica pentru sanatate, a fost interzis in industria de procesare a alimentelor din Statele Unite ale Americii.
Colorantul alimentar galben-tartrazina
Desi nu a fost interzis momentan decat in Norvegia, colorantul alimentar galben-tartrazina a fost acuzat de numeroase potentiale pericole pentru sanatate. Cele mai importante sunt
– anomaliile cromozomiale;
– limfoamele;
– astmul;
– insomniile;
– comportamentul agresiv/violent;
– hiperactivitatea;
– tumorile tiroidiene;
– alergiile;
– efectele negative neurochimice si comportamentale;
Colorantul alimentar galben-tartrazina se regaseste in produsele de patiserie, dulciuri, conserve si bauturi.
Bauturile energizante
Persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala ar trebui sa evite consumul acestor bauturi. Opinia potrivit carei aceste bauturi ofera energie este gresita.
Continutul cutiei deschide o usa spre rezervele interne ale organismului, ca o cheie. Cu alte cuvinte, acestea nu ofera energie, ci o epuizeaza pe cea a organismului. O persoana isi foloseste propriile resurse, mai simplu, le imprumuta de la propria persoana.
Desigur, mai devreme sau mai tarziu, datoria trebuie platita, persoana putand suferi de oboseala, insomnie, iritabilitate si depresie. Cofeina, continuta in tonice, ca orice alt stimulativ, epuizeaza sistemul nervos.