Casa de Avocatură Moscovits Șteopan Ilian Lascău a câștigat la Curtea de Apel Cluj o speță prin care birocrații de la ANAF sunt obligați să aplice legea și să nu facă diferențe între oameni.. Speța a fost explicată pe pagina de Facebook a Casei de Avocatură Moscovits Șteopan Ilian Lascău.
„Avem o (nouă) veste bună și vrem să v-o împărtășim!
Am câștigat o speță care îi aduce uneia dintre clientele noastre dreptul de a-și primi premiul câștigat la Loteria Bonurilor Fiscale din 2018. Premiul este în valoare de 125.000 lei, sumă actualizată cu rata inflației şi dobânda legală penalizatoare.
De ce a fost nevoie de un proces pentru asta? Deoarece clienta noastră, la momentul depunerii cererii de revendicare a premiului, a depus rola jurnal aferentă aparatului de marcat electronic fiscal și nu bonul fiscal original, având în vedere că odată cu trecerea timpului s-a șters cerneala de pe bon. ANAF a respins cererea, cu toate că cele două au aceeași valoare juridică și conțin exact aceleași date.
Prima instanță a respins acțiunea reținând că trebuia depus bonul original, invocând și faptul că nu am acționat în judecată și Direcția Generală Antifraudă Fiscală, care are atribuția de a valida calitatea de câștigător a unei persoane la extragerile Loteriei Bonurilor Fiscale.
Colega noastră, av. Szidónia Ailenei-Burjan, nu s-a dat bătută și, coordonată fiind de avocat-partener Diana Lascău, a reușit să obțină o soluție definitivă favorabilă din partea Curții de Apel Cluj. Mai exact, la sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cluj a admis recursul formulat de clienta noastră și a dispus obligarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, la plata sumei de 125.000 lei cu titlu de premiu la extragerea lunară a Loteriei Bonurilor Fiscale din data de 20 mai 2018, sumă actualizată cu rata inflației şi dobânda legală penalizatoare începând cu data de 20 august 2018 şi pe viitor, până la achitarea întregului debit”, se arată în mesajul publicat pe rețeaua de socializare.
BZC a luat legătura cu Diana Lascău, unul dintre partenerii firmei de avocatură, care a declarat că pe parcursul întregulului proces a fost vorba nu atât despre bani, cât despre principii, despre dreptate și despre schimbarea unor obiceiuri proaste ale instituțiilor din România.
„Ne bucurăm că am câștigat. E o victorie meritată și muncită. Clienta noastră a făcut foarte multe demersuri ca să intre în posesia acelui premiu și până la urmă Curtea de Apel Cluj probabil că validează raționamenul nostru în sensul că bonul fiscal și rola de jurnal au aceeași valoare juridică și fiscală. A fost vorba despre corectitudine, dreptate și principii, nu atât de mult despre bani. Așa cum ceilalți care au câștigat, deoarece clienta noastră nu este singura câștigătoare, și au intrat în posesia premiului în condiții de egalitate și de cinste, și clienta noastră merita același lucru. Nu am cerut nimic suplimentar, doar ceea ce i se cuvinte”, a declarat pentru BZC avocata Diana Lascău.