În contextul recentei sinucideri a tânărului medic ATI de la Timișoara și a situației dificile a cadrelor medicale din țară, acum, în contextul de criză sanitară în care se află România, medicii psihiatri nu rămân indiferenți! Astfel, la Cluj-Napoca, medicul Florin Mărghitaș, școlit în Germania, cu experiență de cincisprezece ani în tratamente de supervizare a secțiilor spitalicești de acolo, a avut o idee remarcabilă! Prin Spitalul Eurosanclinic, acesta este pregătit să-și ajute colegii – medici și asistente, care sunt în linia întâi, în lupta anticovid, din Secțiile de terapie intensivă și din Spitalele COVID. Practic, să îi învețe să își depășească propriile temeri, frici, depresii, suprasolicitări fizice și psihice! Cu alte cuvinte, să le elimine complet puseurile de anxietate, depresie, Burn Out, suicidalitate.
Explică domnia sa: “Prin trei echipe specializate, cu experiență, formate din medici psihiatri, psihologi/psihoterapeuți, asistenți sociali, sub coordonarea subsemnatului, vrem să ajutam PRO BONO, echipele de medici si asistente din spitalele românești (secții de terapie intensivă, secții din spitalele de boli infecțioase, secțiile din spitalele de Pneumologie), să funcționeze ca o echipă sudată și să-și poată trata propriile temeri și depresii, pentru a-i putea trata pe cei care au cea mai mare nevoie de ei: bolnavii COVID. Ajutorul concret va consta în grupe de terapie și terapii individuale specifice, cu membrii Secțiilor spitalelor cele mai grav afectate de lupta anticovid, și anume, cu asistenții medicali, medicii, infirmierele, șefii de secție, etc.
Grupele acestea de terapie vor fi de trei feluri. Primul, grupele Balint, în care medicii / asistentele de pe secție vor descrie propria experiență cu pacienții COVID de pe secția lor, și mai ales, cât de tare i-au afectat suferințele, chinurile și decesul pacienților lor COVID, și vor învăța de la ceilalți colegi, ca și de la specialiști, cum să își gestioneze aceste emoții.
Al doilea tip de terapie va fi compus din grupe BURN OUT, în care medicii și asistentele descriu propriile stări de epuizare, fizică și psihică, de suprasolicitare nervoasă, și încearcă să obțină, cu ajutorul terapeuților, suport, acceptanță, empatie din partea colegilor, pentru a putea merge mai departe în munca lor de zi cu zi. Și, în fine, al treilea tip de terapie va conține terapiile individuale, cuprinzând tehnicile de relaxare, hipnoză, terapii antidepresive prin diverse tehnici specifice de tip cognitiv – comportamental sau psihodinamic. Astfel, sunt convins că se pot preveni complicațiile, gen depresii, gânduri suicidale, sau chiar sinucidere, cum s-a întâmplat recent suicidul medicului rezident de ATI, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara“.
Dr. Florin Mărghitaș arată, în continuare, că ideea sa a fost deja îmbrățișată de o secție de ATI, unde va implementa, cât de curând, aceste Terapii, dar așteaptă să fie contactat și de alte secții din țară: “Toate aceste metode de salvare ale salvatorilor noștri, au ca scop: PREVENȚIA, pentru a nu se mai întâmpla niciun eveniment, în care salvatorii noștri cedează psihic și, nu numai că nu mai sunt în stare să își ajute propriii pacienți, dar nu se mai pot ajuta nici pe ei, ajungând, din păcate, la suicid. De aceea noi vrem să îi salvăm pe salvatorii noștri!”