Peste 10.000 de candidați s-au înscris la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în primele patru  zile ale sesiunii de vară a admiterii în anul universitar 2022-2022.

Primele trei poziții în topul preferințelor candidaților sunt ocupate, după patru zile de înscriere, de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, cu 1511 de dosare depuse pentru studiile de licenţă cu frecvenţă, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – cu 1392 de dosare depuse,  respectiv Facultatea de Matematică şi Informatică – cu 1323 de dosare pentru studiile de licenţă la zi. Acestea sunt urmate de Facultatea de Drept, cu 865 de candidați, Facultatea de Litere, cu 767 de dosare depuse, respectiv Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde au fost depuse 755 de dosare de înscriere.

În ceea ce priveşte înscrierile pentru învăţământul la distanţă, prima poziţie este ocupată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – cu peste 550 de dosare depuse în primele patru zile de înscriere, urmată de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor și de Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Candidații pentru programele de master oferite de UBB sunt și ei în plină perioadă de îșscriere, cele mai căutate specializări fiind, în primele patru zile de înscriere, cele ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (384 de candidați), urmate de cele ale Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (365 de dosare depuse) și ale Facultății de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (peste 200 de dosare depuse).

UBB scoate la concurs, pentru anul universitar 2022-2023, un număr de 5.231 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.250 de locuri în regim cu taxă și 2.910 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 40 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 177 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială în timp ce alte 151 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, candidații au la dispoziție 3.635 de locuri la buget (din care 238 de  locuri sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic) şi 6.208 de locuri la taxă. Celor 3635 de locuri bugetate li se adaugă 10 locuri pentru candidații de etnie romă și 5 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, iar 89 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 11 și 28 iulie 2022. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2022-2023 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare.

Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://admitere.ubbcluj.ro/ro/.