„Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” devine cea mai mare petiție pe o temă locală din Cluj.

Petiția se îndreaptă spre 6.000 de semnatari și când ajunge la 10.000 va fi depusă la Direcția Silvică, Primărie și Consiliul Județean Cluj. Trei asociații semnatare propun autorităților un nou plan de amenajament pentru nu au dezbateri pentru a despăgubi proprietarii privați, dar și pentru a gândi un sistem mai bun de pază care să stopeze furturile.

PETIŢIA POATE FI SEMANTĂ AICI!

Garda Forestieră a constatat deja, în urma petiției, că s-au făcut tăieri ilegale și că nu există planuri de amenajament silvic. De aceea, urmează să cerem aceste planuri de la ROMSILVA. Planurile de amenajament sunt importante pentru că îți spun, printre altele, cum să tai copacii din pădure. Un plan de amenajament bun conduce la protejarea Pădurii Hoia-Baciu, nu la tăieri haotice și necontrolate”, a declarat Adrian Dohotaru, director executiv SOS, una dintre cele trei asociații semnatare ale petiţiei. 

Primăriei Cluj și Consiliului Județean le cerem oficial să se întâlnească cu proprietarii privați, cu noi, experți silvici și reprezentanți ai societății civile, pentru a găsi soluții de despăgubire a proprietarilor.  Și, în primul rând, de a găsi soluții de stopare definitivă a tăierilor abuzive”, spune şi Horia Petrehuș, silvicultor. 

La rândul său, Laura Călugăr – co-producător al documentarului „Pădurea Hoia-Baciu – Adevăr sau legendă” și vicepreședinte al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei, explică: „Niciodată n-au stat la aceeași masă toate autoritățile implicate, toți proprietarii, așa că nu e de mirare ca s-a ajuns la acest haos incontrolabil. Noi, ca producatori ai documentarului, suntem un simplu ONG, deci puterea noastră este limitată. Putem doar să semnalăm și să facem petiții, în speranța că se vor lua măsuri înainte ca nepăsarea să distrugă un obiectiv unic, vizitat anual de mii de turiști din toată lumea.” , arată Ziua de Cluj.