Fostul manager al Spitalului Clinic Județean Cluj, Petru Șușca, a pierdut procesul în care a contestat ordinul de demitere semnat de Ministerul Sănătății. Decizia a fost dată de judecătorul Rareș Dușa de la Curtea de Apel Cluj. Acțiunea lui Șușca a fost respinsă pe motiv că nu ar fi avut niciun interes să deschidă acest proces. Magistratul a invocat ”excepția lipsei de interes”. Însă, o altă sentință a judecătorului clujean, într-un proces relativ similar, i-a dat câștig de cauză reclamantului care contestase demiterea într-un proces cu Ministerul Agriculturii.
Petru Șușca, fostul manager al Spitalului Clinic Județean Cluj, a pierdut procesul în care contesta ordinul Ministerului Sănătății prin care a fost demis din funcție. Decizia respectivă a fost una politică, luată de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu (USR-PLUS).
”Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamantul Petru Şușca în contradictoriu cu Min. Sănătăţii cu privire la Ordinul Min. Săn. R/4/04.01.2021. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția pe scurt a judecătorului Rareș Dușa.
Sentința nu a fost motivata, însă este interesant faptul că magistratul a ridicat o excepție din oficiu privitoare la lipsa de interes a reclamantului. Cu alte cuvinte, fostul manager al spitalului nu ar fi avut niciun interes să conteste ordinul de demitere care îl privea personal.
Codul de procedură civilă reglementează interesul în cadrul articolului 33 care specifică că ”interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual”. Mai mult, interesul unui reclamant poate fi justificat și de încălcarea unui drept subiectiv ameninţat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube.