Municipalitatea a emis, luni, autorizația de construire pentru lucrările la Podul Răsăritului din Cluj-Napoca. Lucrările vor dura mai bine de doi ani.

Constructorul are obligația de a demara lucrările în cel mult un an de la primirea autorizației de construire.

La începutul aceste luni a avut loc semnarea contractului pentru documentația necesară realizării culoarului de mobilitate adiacent căii ferate.
Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 metri, o lățime de 26 metri, 2 piste de biciclete și 2 trotuare.

„Odată cu această investiție, se îmbunătățește și calitatea vieții cetățenilor din zonă prin crearea de alternative sustenabile de mobilitate urbană. Acest culoar de mobilitate adiacent căii ferate reprezintă o modalitate de interconectare a cartierelor din municipiu și de creștere a potențialului urban, economic și estetic al zonelor vizate”, declara primarul Emil Boc, la începutul lunii.

 

Ce lucrări se vor realiza?

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune:

– modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban.
– modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare
– instalarea unui sistem de management al traficului
– se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.

 

Patru benzi auto și piste de biciclete

Podul ar urma să aibă 21 de metri lățime, 4 benzi, dar și piste pentru bicicliști.

Odată cu realizarea podului, un nou bulevard care traversează orașul pe axa Est-Vest, de la IRA până la Gară, va fi amenajat în proximitatea căii ferate. Culoarul de pe Câmpul Pâinii va descongestiona traficul din zonă, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

 

„Am pregătit tot ce înseamnă documentație tehnică, SF, PUZ, pentru ce înseamnă culoarul de mobilitate urbană, pe lângă calea ferată, este vorba despre culoarul Câmpul Pâinii, care vine până la gară. Vorbim de un drum nou care se va crea pe un drum de mobilitate şi care va aduce în toată zona respectivă un maxim de decongestionare a traficului şi o calitate a vieţii. O să prezint mai multe detalii despre acest proiect când avem finalizat și planul de exproprieri. Atunci vom avea acel culoar extrem de important pe partea de nord a oraşului, pe lângă calea ferată", a declarat Emil Boc la un post de radio, în martie.

Valoarea totală a contractului este de 3.052.250,00 lei fără TVA de la bugetul local, iar durata de realizare a lucrărilor este de 26 de luni, de la data demarării lor.