Polițiștii locali din Cluj-Napoca, care au bătut cu bestialitate un om al străzii, rupându-i mâna, au fost dondamnati la 1 an, respectiv 1 an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Victima a suferit leziuni traumatice care au necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale, însă, după doi ani în care procurorii au ținut ancheta la sertar, cei doi polițiști au fost audiați și au recunoscut că l-au agresat pe bărbat, dar au uitat să menționeze și faptul că l-au mituit cu 500 de lei ca să-și țină gura.
Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, cei doi nu vor putea munci în Poliţia locală doi respectiv trei ani şi vor ispăşi pedepse de 1 an respectiv 1,6 ani de închisoare cu suspendare.
Poliţiştii locali Traian Julean şi Silviu Florin Cioban au încheiat, în luna mai, acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj. Dacă instanţa va aviza acordul dintre Parchet şi inculpaţi, aceştia vor scăpa cu pedepse uşoare: Trian Julean, cel care l-a agresat pe Mihail Ispir, a fost de acord să ispăşească o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi pedeapsă complementară prin care i se interzice dreptul de a ocupa funcţia de poliţist local pe o perioadă de 3 ani. El este acuzat de lipsire de libertate şi purtare abuzivă.
Silviu Florin Cioban, care este acuzat doar de lipsire de libertate, el neparticipând la agresarea omului străzii, va executa 1 an de închisoare cu suspendare şi i se va interzice timp de 2 ani să activeze ca poliţist local.
De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, Trian Julean trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 90 de zile lucrătoare în cadrul instituţiei care l-a angajat – Primăria Cluj-Napoca sau la altă instituţie publică din comunitate. Cioban a scăpat cu 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei este reconstituită agresiunea: „În data de 08.06.2020, persoana vătămată se afla în zona centrală din municipiul Cluj-Napoca, unde apela la mila publicului pentru a cere ajutor material. Cel mai probabil în intervalul 11.30-12.00, persoana vătămată a fost interceptată de martorul, poliţist local care se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe strada Eroilor, cerându-i-se să se legitimeze”.
Potrovit Gazeta de Cluj, victima ar fi refuzat să înmâneze actul de identitate şi a devenit recalcitrantă, înjurându-l pe poliţist şi continuând să cerşească. În acest context, martorul a solicitat sprijinul unui echipaj de poliţie locală care îşi desfăşura activitatea cu o autospecială, pentru a transporta persoana vătămată la sediul poliţiei locale în vederea legitimării, se arată în documentul citat. Victima a fost transportată la sediul Poliţiei Locale.
„L-a lovit cu bastonul pe toată suprafaţa corpului”
„Imediat după ce autospeciala a staţionat, inculpatul s-a deplasat la uşa laterală a autospecialei şi a deschis-o cu intenţia de a coborî persoana vătămată din autospecială. (…) Imediat, inculpatul a început să îi aplice lovituri cu bastonul persoanei vătămate, pe toată suprafaţa corpului. Loviturile i-au fost aplicate în interiorul autospecialei.
În urma loviturilor primite, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice care au necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale”, arată procurorii. Unul dintre poliţişti i-a cerut colegului să nu-l mai bată pe bătrânel. În jurul orei 12.00, cei doi au decis să transporte persoana vătămată la marginea oraşului cu autospeciala poliţiei locale.
Poliţiştii locali, audiaţi abia în mai 2022
Deşi fapta s-a petrecut în 2020, se pare că cei doi poliţişti locali au fost audiaţi abia în luna mai a acestui an. „De altfel, cu ocazia audierii inculpaţilor din datele de 27.04.2022 şi 28.04.2022, aceştia au recunosc fapta de lipsire de libertate, în sensul că au transportat persoana vătămată fără drept şi fără consimţământ, exprimându-şi intenţia de a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei”, arată procurorii.
Astfel, de la sediul Poliţiei locale din centrul oraşului, victima afost dusă la câţiva kilometri în afara municipiului, în satul Pădureni, pe un drum secundar şi neasfaltat. „În continuare, inculpatul a deschis uşa laterală a autospecialei şi a solicitat persoanei vătămate să coboare din autoturism. Persoana vătămată a coborât iar în interiorul autoturismului i-a rămas telefonul mobil, care i-a fost aruncat de către inculpat”, explică procurori.
Ce au uitat procurorii să precizeze
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei a dispărut ca prin minune un aspect importat în ceea ce priveşte conduita celor doi poliţişti locai. Aceştia i-au dat victimei 500 de lei, cu condiţia să semneze o hârtie în care precizează că nu are pretenţii de la ei. Cei doi s-au şi filmat în timp ce făceau acest lucru, iar clipul a ajuns în presă.
În imaginile publicate de Foaia Transilvană se poate vedea bătrânul cerşetor cu mâna în ghips, în timp ce discută cu cei doi. Unul dintre aceştia îi dă suma de 500 de lei, iar celălalt îi spune că va trebui să semneze o hârtie în care scrie că nu va avea pretenţii. De asemenea, unul dintre poliţişti susţine că-i va aduce un telefon, acesta rămânând fără după incidentul violent. „Amu să văd ce fac cu mâna asta”, a spus bătrânul, iar unul dintre poliţişti i-a răspuns: „Aia trece. Cumpărăm noi o cremă că toată lumea şi-a rupt mâna”.