Alaptarea este un angajament pentru o perioada indelungata si se bazeaza pe "cerere si oferta". Cu cat bebelusul este alaptat mai mult si mamica pompeaza surplusul mai des, cu atat mai productivi vor fi sanii!
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa utilizezi eficient o pompa de san si sa pastrezi lactatia pe o perioada indelungata.
Relaxeaza-te inainte de a pompa laptele
Stresul poate afecta lactatia si, totodata, impiedica sanii sa elibereze laptele. Prin urmare, inainte de a folosi pompa de san, gaseste un loc linistit si incearca sa te relaxezi. Asculta o muzica placuta, maseaza sanii, foloseste comprese caldute si gandeste-te la bebelus – toate acestea vor ajuta sanii sa elibereze laptele si pomparea se va desfasura fara durere.
Pompeaza sanii corect si cat mai des
Daca vei folosi des si corect pompa de san, vei stimula lactatia. Femeile care lucreaza cu norma intreaga ar trebui sa incerce sa pompeze laptele timp de 15 minute la cateva ore in timpul programului de lucru. Pentru a reduce timpul la jumatate, pot folosi pompe duble de san. De asemenea, apasarea blanda a sanilor in timpul procesului va ajuta la golirea lor.
Alapteaza bebelusul la cerere
Cand esti cu micutul tau alege sa il alaptezi ori de cate ori are nevoie. Acest lucru va ajuta sanii sa produca mai mult lapte atunci cand folosesti pompa de san. Daca lucrezi si nu esti tot timpul cu bebelusul, poti incerca sa il alaptezi mai des seara, dimineata sau in weekend.
De asemenea, daca ai un program bine stabilit si stii exact cand te intorci de la serviciu, cere-i bonei sa nu hraneasca bebelusul cu o ora inainte de venirea ta – astfel vei putea sa il alaptezi imediat cum ajungi acasa.
Evita utilizarea formulelor de lapte
Hranirea bebelusului cu formula de lapte va duce la scaderea cererii pentru alaptarea la san si va diminua productia de lapte matern. Daca vrei sa il poti hrani la san o perioada indelungata, fa tot posibilul sa eviti hranirea cu formula de lapte, asigura-i micutului tau tot laptele matern necesar.
Foloseste pompa de san cat mai des si creeaza rezerve care sa poate fi folosite cand nu esti langa copil. Acestea se pot conserva prin congelare pentru perioade indelungate.
Consuma cat mai multe lichide
Apa, laptele si sucul te ajuta sa ramai hidratata si sa ai o lactatie abundenta. Intrucat irita bebelusul si ii afecteaza calitatea somnului, evita sa consumi bauturi carbogazoase, cafea sau sucuri cu cofeina. Daca alegi sa consumi ocazional o bautura alcoolizata, evita alaptarea in urmatoarele doua ore.
Ai grija de tine
Adopta o alimentatie sanatoasa bogata in legume, fructe si cereale integrale. De asemenea, include in rutina ta zilnica de ingrijire exercitiile fizice si odihneste-te cat mai bine. Profita de momentele in care micutul tau doarme pentru a dormi si tu si nu ezita sa ceri ajutor daca te simti coplesita de sarcini si de responsabilitati.
Laptele matern este o sursa importanta de elemente nutritive si de anticorpi, iar alaptarea la san este un angajament de durata. Din fericire, cu pompa de san mamica poate pastra lactatia pe termen indelungat, chiar daca alege sa se intoarca la serviciu! Alege sa o folosesti si tu si, daca nu se rezolva problemele de lactatie, adreseaza-te medicului pentru sugestii.