Sâmbătă s-a scris istorie la Turda: a fost inaugurată prima pictură murală stradală.
„După ce am colorat Turda în Montparnasse-ul turdean creat în fața Teatrului Național ”Aureliu Manea” la FITT2020, după ce de Ziua Copilului parcurile din centru și cel din Turda Nouă înfloreau sub culorile șotroanelor pictate pe asfalt, a urmat luna August când Radu Goia, alături de Sebastian Luca și ajutaţi puțin și de Oleg Rusnac au pictat poveşti colorate pe asfaltul din Parcul Teilor pentru copiii Turzii, azi în #TurdaMea s-a scris istorie: am inaugurat în grup foarte restrâns prima pictură murală turdeană. Meritul pentru aceasta este, deopotrivă, al Mariei Timișer, patroana Restaurantului M&M, care și-a dorit-o, și al binecunoscutul artist plastic din Sălciua, Radu Goia, care a realizat-o”, a transmis Dana Deac, artistă turdeancă.
Restaurantul M&M face parte din Complexul Traian Truck Stop care este o afacere de familie și constituie popasul ideal pentru cei ce țin lumea în mișcare, șoferii de tir. Aceștia pot parca în acestă parcare păzită, pot savura o masă caldă și delicioasă, pot face pauza de 45 de minute sau cea de 8 ore, întrucât pot beneficia și de grup sanitar dotat cu dușuri, și, înainte de a reporni la drum, pot să facă și verificările de rutină la vulcanizarea din cadrul complexului.
Goia Radu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A absolvit Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca (pictură murală, restaurare şi conservare). Artistul este atras de multiplele forme artistice, de numerologie, alchimie, mitologie modernă și contextualizarea imaginii în spații și suprafețe diferite, de la picturi murale, la pictură de șevalet. Are expoziţii personale şi de grup şi workshop-uri în România, Franţa, Italia, Danemarca, Spania. Austria. A realizat lucrări murale în România, Italia, Spania, Cehia, Franţa, Germania. Inaugurarea care a avut loc azi la ora 12 a adunat alături de artist şi patronii de la Restaurantul M&M oameni apropiaţi ai artistului plastic şi iubitori de cultură: părinţii săi, Camelia Mic, Ioana Curelariu, Erika Szanto, Mara Sur, Ioana Orbean şi Radu Sima.
Marea majoritate a oamenilor atunci când vorbesc sau se gândesc la arta stradală se gândesc automat la măzgăleli ilegale pe pereți sau acte de vandalism răspândite pe ziduri sau uși. Dar arta stradală poate însemna şi altceva. Rolul artei stradale în înfrumuseţarea oraşului este unul important, mai ales atunci când arta prezentată în spaţiul public este una de calitate, cu respect faţă de valorile locului, faţă de tradiţie şi de moştenirea culturală pe care am primit-o. În plus, arta murală are o audiență mult mai vastă, lucru care îi face pe trecători, fie ei turdeni sau turiști, să se oprească, să o privească, să se bucure de ea, să discute despre temele abordate, să ia pulsul artei locale sau zonale, fără a intra neapărat într-o galerie de artă sau un muzeu de artă plastică. Arta murală are un public foarte larg și nu necesită reguli pentru a fi asimilată.
La evenimentul de azi artistul a mărturisit că lucrarea are ascunse în mai multe locuri semnătura sa şi a invitat publicul să le descopere. Privind această lucrare despre care artistul a mărturisit că se numește ITINERARIUM. POVESTEA UNUI DRUM, care continua într-un anumit fel pictura de şevalet abordată de el pe tema CĂILOR din viaţă, îmi imaginez răbdarea pe care o implică pictura murală și nu pot să nu subliniez frumuseţea şi beneficiile artei stradale în procesul de regenerare urbană: importanța moștenirii industriale adaptate la nevoile contemporane, responsabilizarea intervențiilor artistice într-un spațiu public și chiar factorul economic. Pentru că sunt absolut sigură că șoferii care trec prin zonă pe DN1 1400J se vor opri să deguste bunătățile gătite la Restaurantul M&M și datorită acestei picturi murale. La rândul său, Maria Timişer s-a arătat încântată de rezultatul picturii pe care a comandat-o şi a declarant că a fost surprinsă când în partea de sus Radu Goia i-a pictat portretul, alături de cel la sorei sale.
Arta murală stradală se află la începuturi în România. În ultimii ani s-au realizat picturi murale în capitale culturale europene ca Sibiu, Timișoara sau alte orașe mari ca Bucureștiul, Brașovul sau Cluj-Napoca. Azi la Turda s-a scris istorie inaugurând prima pictură murală stradală turdeană. Dincolo de tema abordată, care are legătură în mod firesc cu restaurantul şi parcarea de TIR-uri şi istoria familiei care se ocupă cu această afacere, această pictură e diferită de celelalte din România prin faptul că nu e realizată de mai mulți artiști plastici, ci doar de unul: Radu Goia, și de faptul că acesta a folosit la realizarea ei pensula și nu spray-ul sau aerograful. Fiecare linie este trasată cu mâna liberă, iar umplutura și umbrele sunt realizate tot din pensulă. Se observă uşor cum frumusețea fiecărei linii trasate manual de pensulă face altfel să vorbească peretele, cu mai multă emoție, se vede cum transpare energia și emoția pictorului Radu Goia care “a sfințit” locul. Trebuie să vă spun că pe un perete nu poţi interveni de câte ori vrei, aşa cum o poţi face pe o pânză. Trebuie să ai clar în minte de la început ceea ce vrei să faci, greşelile sunt mai greu de corectat şi modificările mai greu de realizat, deoarece intervenţiile pot rămâne vizibile. Pictura aceasta, în opinia mea constituie un maraton. Radu mi-a mărturisit că urca dimineața pe schelă și nu mânca până după ora 18 pentru a putea termina în timp util această muncă imensă. Şi a terminat-o în aproximativ 2 săptămâni, deşi timpul nu a fost în fiecare zi de partea sa.
Mesajul pe care eu îl percep ca transmis de autor în această suprapunere de planuri este o invitație la vis, (căci ce este filmul dacă nu un vis?), la ludic, vedem un Charlie Chaplin care ne invită la masă, dar și la produsele gătite la Restaurantul M&M și la parcarea de TIR-uri. Putem observa cromatici şi stiluri diferite, susţinând astfel ideea de unitate în diversitate. Dacă privim această lucrare observăm că autorul îndeamnă la o călătorie vizuală conștientă, transpusă printr-o manieră ludică, oferind privitorilor o experiență plină de culori tomnatice îmbinate cu elemente în alb-negru.
Pictura murală realizată de Radu Goia aduce arta contemporană în spaţiul urban cotidian al oraşului nostrum şi continua să coloreze în mod plăcut Turda. După pietonala plină de umbreluțe colorate din fața teatrului turdean și a Restaurantului AGORA, intenționez ca această pictură murală să o includ în Tururile mele gastronomice și în Tururi de Artă Stradală turdene.
În mod personal salut și felicit pe cei ce realizează intervențiile de artă în spațiul public și pe cei care facilitează astfel de acțiuni. Provoc oamenii creativi cu chef de desenat să continuăm să Colorăm Turda, să imaginăm prin artă istoricul, specificul și spiritul Turzii! Motivați de spiritul vibrant al orașului și de trăsăturile care îl definesc, propun să continuăm aceste exerciții de reflecție și interpretare, sub forma unor intervenții artistice, la realizarea cărora invit pe toți cei interesați să ni se alăture.
Acest tip de artă stradală nu este altceva decât poezie urbană care atrage atenția cuiva prin frumos. Așa că nimic nu ne oprește să transpunem culorile și formele artistice din visele noastre, nuanțele pe care ideile noastre le pot prinde, în spațiul urban, compunând astfel o strofă colorată din poezia orașului. Haideți să vorbim în imagini și culori în orașul Turda începând din anul acesta în care pandemia COVID19 încearcă să ne țină în tonuri gri! Să contibuim cât mai mulți la transformarea Turzii într-un oraș modern, inovator și vibrant. Turda are voci artistice puternice care pot transmite și se pot exprima artistic și creativ, fără a aduce prejudicii spațiului urban, dimpotrivă! La acestea se pot alătura și artiști din alte părți așa cum a făcut-o într-un mod extreme de fericit şi artistul plastic Radu Goia.