Deși Primăria Baciu a fost prima din județ care a investit într-un sistem performant de colectare a deșeurilor, prin amplasarea de ghene subterane pe mai multe străzi din localitate și în centrul satelor din comună, locuitorii aruncă pungile de gunoi pe unde apucă, chiar și din mersul mașinii.
În zonele cu probleme urmează să fie instalate camere de supraveghere, iar cei prinși că nu respectă legea vor fi amendați. De asemenea, cum doar jumătate din locuitorii in Baciu au încheiate contracte de salubritate, în viitor se vor aduce noi reglementări în acest domeniu.
Cetățenii din Baciu au făcut nenumărate sesizări privind mizeria din jurul ghenelor de gunoi din zona blocurilor de localitate. Primarul Ioan Florin Mureșan s-a deplasat la fața locului pentru a sta de vorbă cu oamenii.
"În urma nenumăratelor sesizări ale cetățenilor revoltați de mizeria de la punctele gospodărești subterane, m-am deplasat personal pe strada Jupiter pentru a constata care este cauza acestei situații neplăcute și rușinoase și pentru a lua măsurile care se impun. Am rămas stupefiat când am constatat că tomberoanele subterane sunt aproape goale, iar pungile cu gunoi, aruncate aiurea.
Pur și simplu nu înțelegeam ce se întâmplă până când o bunică care se plimba cu nepoțica dânsei mi-a spus: „Domnule primar, nu vă mai mirați! Știți de ce-i plin de pungi cu gunoi? Fiindcă le aruncă din mersul mașinii. Nici măcar nu se mai obosesc să oprească și să le pună în tomberon.
Pur și simplu le aruncă pe geam și pleacă mai departe. Eu așa o bătaie de joc de față de noi n-am putut pomeni și mi-e groază să-mi las nepoțica să treacă singură pe aici, ca să nu se infecteze de la mizeria ce-o fac nesimțiții ăștia cu ifose”. Sunt profund mâhnit de ce am aflat și de această practică necivilizată care se manifestă pe o stradă locuită cu precădere de familii tinere, educate.
Fac apel public către domnul Cătălin Sălăjan, președintele mai multor asociații de locatari din zonă, să intervină ferm și hotărât, pentru păstrarea curățeniei în zona de blocuri pe care o păstorește. Las la latitudinea domniei sale cum va face acest demers cu adevărat civic și utilitar, important este să nu mai avem asemenea situații rușinoase pentru imaginea comunei noastre”, a declarat edilul comunei Baciu.
Mureșan spune că în zonă vor fi instalate camere de supraveghere, iar cei care nu respectă legea vor fi sancționați conform legii. "Am fost personal de am verificat ghenele, erau goale. Am luat decizia și am făcut contractul pentru instalarea de camere de supraveghere și pe cei care îi depistăm că nu respectă legea, îi vom amenda".
Cetățenii sunt de părere că doar amenzile pot să rezolve această problemă:
"Vă mirați că lasă gunoiul lângă tomberon? Pe strada Castanilor îl lasă în fața porților oamenilor. Asta denotă lipsă de respect, de civilizație și de educație", "Camere de supraveghere, identificați și puși la muncă în folosul comunității", "Amenzile ar fi o soluție", "Să se monteze camere video și să apară amenzi din alea care ustură și vezi atunci cum își vor da jos fundul din mașină", au scris oamenii, pe grupul de Facebook al comunei.
Administratorul asociațiilor de proprietari menționat promite să se implice pentru rezolvarea problemei.
"Pentru că am fost invocat ca principal responsabil cu păstrarea curățeniei și educarea tinerei generații, îl invit pe domnul primar la o întâlnire pentru a discuta problema deșeurilor. Salubrizarea spațiilor comune (publice) și colectarea selectivă sunt subiecte extrem de importante pentru mine și sunt dispus să investesc resurse pentru a transforma această problemă într-un succes.
Mă voi implica în campanii de conștientizare, voi ajuta la identificarea celor care nu respectă regulile (în măsura în care acest lucru e posibil), voi facilita comunicarea cu asociațiile pe care le administrez. Toate acestea fără să amintesc de apartenențe politice și o voi face și în afara campaniilor electorale deoarece pentru mine contează în primul rând soluția, nu vinovatul", a scris Cătălin Sălăgean, la postarea edilului de pe Facebook.
În viitorul apropiat, primarul comunei promite și schimbarea criteriilor de încheiere a contractelor de salubritate, iar asta deoarece există doar 3.900 de cetățeni care plătesc acest serviciu deși în localitate trăiesc circa 16.000 de persoane.
"Există o problemă cu asociațiile de proprietari, care nu își declară corect numărul de persoane. Pe listele electorale avem 11.700 de locuitori, în registrul agricol figurează 16.900 de locuitori și doar 3.900 au încheiat contract de salubritate. O să luăm o decizie în acest sens și vom pune taxă pe imobil. Sunt persoane care au domiciliu în Cluj-Napoca, dar stau patru în Baciu și au un singur contract, acum fiind pe o persoană", a explicat Mureșan.
Amintim că, în bugetul pe anul 2017 au fost alocaţi 1 milion de lei pentru salubritate, rampă depozitare deşeuri şi coşuri de gunoi, 138.000 de lei pentru achiziţia unei maşini de curăţenie stradală, 110.000 de lei pentru achiziţia unei maşini de salubritate şi 320.000 de lei pentru patru ghene subterane de gunoi.