Primăria Cluj-Napoca, prin vocea primarului Emil Boc, anunță că vrea să cumpere rablele din oraș, oferind clujenilor câte 3000 de lei.
”Până acum era împărțit în două: o parte din bani dădea administrația locală, o altă parte Fondul de Mediu, iar cetățeanul trebuia să meargă în două locuri, să facă cereri în trei locuri. Acum, se va simplifica în sensul că, oricine are o mașină cu peste 15 ani vechime, dacă o donează primește 3000 de lei. Primăria îi va da cei 3000 de lei.
Noi vom avea bani și de la fondul de mediu: 2.400 de lei și noi vom pune 600 de lei, dar cetățeanul va primi toți banii dată, cu dovada că a dus mașina la unitatea de casare prevăzută de lege. Așa vom mai scăpa de un număr mare de rable, care stau abandonate pe diverse, alei, trotuare, parcuri din orașele noastre”, a explicat primarul Emil Boc.
Primarul Emil Boc a cerut și o taxă de mediu pentru a scăpa de rable, Potrivit acestuia, anul trecut că vrea reintroducerea taxei de mediu pentru a scăpa de rable, dar acest lucru nu a fost acceptat.
”Guvernul a împânzit orașele de rable. Au generat aceste probleme de mediu uriașe din orașe, când au eliminat orice barieră legată de înmatriculare. Ei le-au creat, ei trebuie să le rezolve”, a precizat Emil Boc, în 2021.
Curtea Europeană de Justiţie a emis în urmă cu 6 ani o decizie prin care stabileşte că timbrul de mediu este ilegal. Prin urmare statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile second-hand, asta după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale.
Nu este clar cum va rezolva această problemă Guvernul, care va intra iarăși în conflict cu organismele europene.