La alegerile locale din 27 septembrie, locuitorii din Viișoara i-au acordat credit, în continuare, lui Ioan Roman, devenit astfel, pentru a cincea oară, consecutiv, edil-șef al comunei de lângă Câmpia Turzii.
”Nu mă trag înapoi când trebuie să fac tot ceea ce este util pentru locuitorii Viișoarei”. Astfel a formulat primarul Ioan Roman leit-motivul sub care și-a propus să ducă la bun sfârșit mandatul de gospodar-șef, încredințat de către concetățenii săi viișoreni pentru următorii patru ani.
După alegerile locale din anul 2016, primarul Ioan Roman și-a notat, într-o agendă, obiectivele pe care și le-a propus să le îndeplinească în mandatul ce se încheia în acest an. Cu puțin timp înaintea scrutinului pentru ”locale” din toamna acestui an, Ioan Roman și-a consultat notițele de acum patru ani. La o socoteală simplă a reieșit îndeplinirea, în proporție de circa 90 la sută a obiectivelor asumate în 2016.
Pentru mandatul 2020 – 2024, primarul Viișoarei a socotit că administrația comunală trebuie să se achite de ”datoria” de zece la sută rămasă din mandatul trecut. În această ordine de idei, primarul Ioan Roman, a precizat că există certitudinea finalizării obiectivelor edilitare restante. ”O firmă din Alba Iulia continuă lucrările de modernizare a drumurilor din Viișoara, localitatea reședință de comună, lucrări pe care primul executant desemnat prin licitație publică, firma de drumuri din subordinea Consiliului Județean Cluj nu a reușit să le ducă la bun sfârșit”. Lucrări similare se vor desfășura și la drumurile din Urca, celălalt sat din comună, a dat asigurări Ioan Roman, potrivit Actualitatea de Arieș.
Cultura, educația și sănătatea figurează la loc de frunte în agenda primarului Ioan Roman, care și-a propus îndeplinirea unor deziderate ambițioase, menite să contribuie la îmbunătățirea calității acestor domenii ale vieții sociale din comuna Viișoara. Pentru asigurarea bunei funcționări a școlilor din cele două sate, Viișoara și Urca, ale comunei, primarul Ioan Roman are în vedere, pe lângă satisfacerea nevoilor curente ale acestor instituții și asigurarea de tablete necesare școlarilor pentru desfășurarea procesului de învățământ în regim online, dacă evoluția pandemiei de COVID-19 o va impune. Alt deziderat al primarului Ioan Roman, destinat îmbunătățirii calității procesului educațional constă în ”dotarea laboratoarelor școlare cu material didactic de ultimă generație”.
Ioan Roman consideră educația copiilor o preocupare cu o importanță de prim-rang între atribuțiile edilitare: ”Vom depune eforturi pentru a reuși cuprinderea tuturor copiilor din comună în sistemul de învățământ. Dacă nu vom reuși să-i convingem pe părinți de necesitatea urmării școlii de către copiii lor, putem spune că membrii administrației publice locale au ocupat degeaba scaunul de primar, respectiv cele de membri ai Consiliului comunal!”
În ceea ce privește sănătatea, Ioan Roman preconizează sporirea, în mandatul 2020-2024, a numărului cabinetelor din dispensarul medical uman al Viișoarei, unde funcționează trei cabinete medicale.
În ceea ce privește obiectivele a căror realizare o are în vedere primarul Ioan Roman, pentru dezvoltarea turismului în zona comunei sale, amintite la începutul acestui articol, ar mai fi de adăugat că parcul, cu o suprafață estimată la circa 2 hectare, va avea și o pistă lungă de un kilometru, pentru alergări, iar pentru realizarea traseului de 10 kilometri, destinat plimbărilor pe Dealul cu fluturi, primarul Ioan Roman se gândește la înființarea unei asociații de dezvoltare comunitară, structură din care, alături de Viișoara, să facă parte și comunele Luna, respectiv Chețani (din județul Mureș). În plus, se preconizează înființarea unui centru de informații turistice, la Viișoara, în localitatea reședință de comună.
Referindu-se la sursele financiare necesare concretizării obiectivelor pe care administrația comunală din Viișoara le are de îndeplinit în mandatul 2020-2024, primarul Ioan Roman a mărturisit că mizează, în principal, pe accesarea fondurilor europene alocate României pentru exercițiul financiar 2021 – 2028.