coral

Profesorul Ioan Goia (1892-1982) este întemeietorul învățământului de semiologie medicală în țara noastră. A obținut postul și titlul de profesor la catedra de semiologie medicală în anul 1930. În intervalul anilor 1930-1962 este șeful Clinicii Medicale II din Cluj, pe care o înființează și o conduce până în 1962, când se pensionează.

coral

De ce medic și nu altceva?

În anul 1980, dr. Ioan Goia, i se destăinuie medicului N. Oprean, dezvăluindu-i motivele care l-au determinat să aleagă această carieră. „Eram un elev vioi și dornic să studiez.

Îmi plăcea să învăț sau să învăț pe alții, să citesc, să aud ce spun și ce vorbesc oamenii chiar și cei simplii din popor, nu numai cei de seamă. Aș fi dorit să mă fac învățător. Eram însă mai plăpând și nu eram făcut pentru activități fizice grele. Tata, om realist și practic, își dădea seama că luat la armată, fiindcă trebuia să merg la recrutare atunci, nu îmi va fi deloc ușor să o scot la capăt cu viața dură de militărie. Însă, medicul militar m-a găsit inapt pentru armată.

Întors acasă, încep tot felul de discuții, planuri, de la învățător la preot, la avocat, la tot ce se putea ajunge pe acele timpuri și pentru posibilitățile și condiția unui fiu de moț din Sohodolul de la Arieș. Eu mă gândeam că oare ce hibă mi-a găsit doctorul de nu m-a trimis cătană. Și atunci, într-o zi, după multe gânduri, am zis părinților mei: apoi dacă n-oi fi eu bun de cătană și de știu eu ce, oi fi bun de medic că e nevoie aici în Munții Apuseni de așa ceva. Am satisfăcut și dorința mamei, care voia să ajung medic în satul natal”. [Florea Marin, Vieți dedicate omului. Personalități medicale clujene, Cluj-Napoca, 1996].

Prof. Dr. Ioan Goia – Începutul carierei medicale

Continuarea pe Ziar Medical – Prof. Dr. Ioan Goia – Părintele semiologiei medicale din România

coral