Proiect ambițions de supraveghere video în județul Cluj. Municipiul Câmpia Turzii va implementa un sistem unic de supraveghere video, cu tehnologie inteligentă de ultimă generație. Practic, șoferii vor fi disciplinați cu camera video. Accidentele rutiere, exploziile, incendiile, depășirea liniei continue, conducerea în zig-zag, depozitarea neconformă a deșeurilor surprinse pe imagini vor declanșa o alarmă, iar polițiștii vor putea sancționa abaterile. Sistemul este gestionat de Poliția Locală Câmpia Turzii, dar în cazul unor abateri de la legile de circulație rutiere, numerele de înmatriculare ale mașinilor vor fi trimise Poliției Naționale.

“Vom asigura un nivel sporit de protecție și ordine publică, care să dezvolte capacitatea de reziliență urbană la Câmpia Turzii. Acesta este administrat de Dispeceratul de Poliție Locală. Sistemul va avea capacitatea de a evidenția, prin declanșarea unei alarme, orice abatere depistată în teren, pornind de la abateri în trafic (depășirea pe linie continuă, conducerea în zig-zag), până la accidente rutiere, explozii, incendii, etc.). După ce sistemul remite către dispecerat o alarmă privind producerea unei abateri -inclusiv depozitarea neconformă a deșeurilor-, polițiștii locali se deplasează în teren, urmând ca aceștia să dispună măsurile juridice care se impun. Sistemul are capacitatea de a captura numerele de înmatriculare ale autoturismelor. În eventualitatea producerii unor evenimente rutiere, capturile foto cu numerele de înmatriculare pot fi trimise spre Poliția Națională, grație unui protocol de colaborare inter-instituțional. Fotografiile se pot constitui ca probe exclusiv în cazurile penale și doar prin cererea scrisă remisă de instanța de judecată. De asemenea, sitemul respectă toate normele GDPR.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Câmpia Turzii.

Pe de altă parte, sistemul video nu ține loc de radare. Acesta nu verifică viteza sau abaterile de viteză. 

Implementarea acestui sistem video poate fi catalogată ca un act de curaj. Administrații publice mai mari decât cea din Câmpia Turzii s-au temut să implementeze un asemenea sistem, gândindu-se că vor deconta electoral. În 2017, Timișoara anunța că va da amenzi pentru circulație în baza imaginilor surprinse de camerele video; apoi, în 2018, Cluj-Napoca a promis același lucru. Nu s-a mai pus în operă, deși camerele video ale Primăriei clujene se pot urmări pe monitoarele de la Poliția Rutieră. Din păcate, lipsa de curaj a administrației se traduce prin victime în trafic și prin “ghiobăneală” la volan.

Există și aspectul legal al problemei. Juriștii au ajuns la concluzia că polițiștii pot să constate comiterea unei infracțiuni, „prin propriile simțuri”, așa cum cere legea, și privind la ecranul monitorului, nu doar dacă sunt pe teren.

DECLARAȚIE

“Cele 96 de camere de supraveghere de mare rezoluție vor fi dispuse în toate zonele cu potențial criminogen sporit, fiind conectate între ele, dar și cu dispeceratul prin fibră optică. Sitemul este securizat integrat cu circuit închis. Toate aceste caracteristici vor contribui la generarea unui ambient sigur și armonios pentru cetățenii din Câmpia Turzii”

Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii

Sursa