La Cluj-Napoca, colectarea selectivă a început cu stângul, fără containere suficiente și fără saci colorați specific. Cu toate că cele două firme de salubritate din Cluj-Napoca au fost amendate de Primărie și amenințate cu rezilierea contractelor, lucrurile nu se mișcă mai bine. Ba din contră.

coral

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, serviciile de colectare a deşeurilor menajere sunt asigurate, pe cele două sectoare în care a fost împărţit oraşul, de firmele Rosal şi Brantner-Vereş. Primarul Emil Boc susține, în continuare, că adună dovezi pentru a rezilia contractele cu cele două firme.

Categoric suntem deschiși la dezbateri publice pentru a aduce împreună autoritatea locală, firmele de salubritate, ONG-uri, cetățeni de a examina soluțiile existente pornind de la stadiul real al problemelor. Vă propun în partea a doua a lunii august să organizăm o primă dezbatere pe acest subiect.

Nu suntem în fața unui nou contract de salubritate, din nefericire, menajeră și stradală. Aici, potrivit prevederilor legale, până când se dă în folosință noul Centru de Deșeuri, practic, pe lege, firmele existente, au contract. În momentul când se finalizează Centrul de Deșeuri, atunci Asociația Metropolitană selectează un nou operator, pe tot județul, sau mai mulți operatori, și vor fi noi cotracte.

Am adunat argumente pentru rezilierea contractelor cu firmele existente, lucrăm zilnic la adunarea documentelor. Rezilierea e de două feluri, expresă, când trebuie să demonstrăm că în fiecare zi nu și-a îndeplinit mai mult de 20% din sarcinile legale pe care le aveau, trebuie mers la fiecare punct gospodăresc și să vedem dacă și-au făcut treaba sau prin instanță, care durează ani de zile și nu are eficiența necesară.

În paralel, lucrăm la soluții după ce îndeplinim condițiile legale să pot pune a doua zi pe cineva care, în baza legii, să ridice gunoaiele din oraș. Am aplicat în continuare amenzi. În baza verificărilor din teren și din rapoartele firmelor, toate punctele au dotările cu tomberoane. Așa spun ei. Echipa noastră verifică în teren.

Toate punctele gospodărești sunt dotate cu patru tomberoane pe patru fracții, așa ne-au transmit firmele de salubritate”, a precizat primarul Emil Boc.

Primarul Clujului spune că, după model european, gândește un model prin care cetățeanul care depune plastic sau sticlă să primească un tichet cu care să poată circula cu transportul în comun.

Să stimulăm, să aibă un beneficiu. Se implementează în Roma, în Istanbul. Trebuie să gândim corelarea cu dispozitivul care contabilizează plasticul sau sticla și compatibilizarea cu transportul în comun. Deja se practică și vom practica și noi la Cluj.  

Avem un câștigător, dacă nu vor fi contestații, și vom semna contractual pentru primele 50 de puncte gospodărești îngropate cu cartelă. E soluția clară pe termen mediu și lung unde  cetățenii de la un bloc, și numai ei, au cartelă și pot depune la punctul gospodăresc deșeurile. Atunci intrăm într-o linie dreaptă.

Noi am cerut firmelor de salubritate să închidă punctele gospodărești, le-am dat chei asociațiilor de proprietari, dar e suficient ca unul să lase deschis, că deschis rămâne. Încă nu s-au obișnuit cetățenii cu închiderea punctului gospodăresc. O colectare selectivă diminuează costul facturii întregului bloc și implicit a fiecărui cetățean care locuiește acolo.

Vedem cum funcționează proiectul pilot. Ar trebui să fie gata până în 15 octombrie, 50 de puncte gospodărești. Am achiziționat sisteme de colectare selectivă cu panouri solare. Pe bază de wi-fi, când ajunge la 80%, atenționează firma de salubritate care vine și golește containerul”, a mai spus edilul.

Sursa: monitorulcj.ro 

coral

coral