Aproape 200 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Eugen Pora” din Cluj-Napoca au aflat marți, 24 septembrie 2019, amănunte despre tradițiile și obiceiurile populare din județul Cluj. Tinerii proveniți din mai multe clase din ciclul primar, majoritatea îmbrăcați în costume populare, alături de învățători, au luat parte la o oră de folclor, în cadrul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Astfel, de la ora 11:00, în sala festivă a instituției de învățământ, ei s-au întâlnit cu echipa de proiect, care le-a prezentat activitatea compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului. De asemenea, au purtat un dialog despre costumul popular, războiul de țesut, instrumentele populare, obiectele din gospodăria de altădată, dar și despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor. La fel ca și la alte întâlniri, Mariana Morcan, solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, le-a exemplificat doina și balada și a interpretat alături de ei cântece cunoscute din județul Cluj.
La final, o parte dintre elevi, împărțiți în șase echipe, s-au întrecut în cunoștinte de cultură tradițională, în cadrul concursului „Uniți prin tradiții”. Toți participanții la competiție au primit diplome și obiecte realizate de meșterii populari clujeni.
Întâlnirea cu elevii Liceului Teoretic ,,Eugen Pora” din Cluj-Napoca a dat startul activităților din cadrul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, în anul școlar 2019-2020. Va urma Școala Gimnazială din Cămărașu, pe 8 octombrie a.c., după care vor avea loc întâlniri periodice cu elevii din mediul urban și rural.
Lansat în toamna anului 2017, proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” își propune să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În plus, sunt promovate editorialele instituției clujene de cultură, filmele documentare, fotografia etnografică și folclorul tradițional.