coral

În data de 28 ianuarie, începând cu orele 12:00 și 17:00, la Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca (Bulevardul Eroilor, nr.16) va avea loc premiera spectacolului „Rața, Moartea și Laleaua”, un spectacol de familie care spune cu sensibilitate povestea unei rațe care se împrietenește cu moartea. Invitând privitorii la reflecție și dialog, el dă la o parte seriozitatea cu care tratăm subiectele tabu din viața noastră.

În viața fiecărui părinte vine momentul în care trebuie să discute cu cei mici despre un subiect extrem de sensibil, și anume moartea. De multe ori apare reticența fiindcă nu știm cum să abordăm acest subiect. Spectacolul are tocmai acest rol, de a oferi atât copiilor cât și adulților o perspectivă reală asupra morții, fără să îi înspăimânte.

Bazat pe povestea ilustrată a lui Wolf Erlbruch, spectacolul este un îndemn la datașare și la acceptarea vieții cu toate aspectele ei.

„M-a emoționat această poveste în primul rând pentru că e atât de umană. E despre om cu toate straturile sale, pe care le dă jos unul câte unul, ca pe frunzele unei cepe, pe măsură ce este pus în fața adevărului suprem, singurul pe care îl cunoaște cu adevărat – acela că va muri.

Întrebările la care încearcă să răspundă acest spectacol sunt universale și încep din copilărie. De aceea consider că moartea nu trebuie să fie un subiect tabu, ci mai degrabă unul despre care să putem vorbi deschis, să putem râde împreună. Fragilitatea păpușii ca mijloc de expresie oglindește propria noastră fragilitate, ajutându-ne să facem pace cu ea.

Alexandra Felseghi a reușit să nuanțeze și mai mult personajele lui Wolf Erlbruch, să le dea mai multă culoare și umor, aducând povestea mai aproape de cultura noastră printr-o adaptare care se adresează oricărei vârste. Compozitorul Ilko Gradev completează acest univers cu sunetele organice de acordeon, pian și hand pan, însoțind personajele pe tot parcursul transformării lor.

Acest spectacol este și un omagiu adus păpușarilor, cei mai fantastici dintre actori, oamenii care reușesc să fie invizibili pe scenă și în același timp să controleze un vulcan de emoții”, a explicat Oana Tămaș, regizoarea spectacolului.

Distribuție:

Adaptare de Alexandra Felseghi după Wolf Erlbruch

Regia: Oana Tămaș

Scenografia: Vlad Mureșan și Florin Suciu

Muzica: Ilko Gradev

Cu: Florin Suciu și Silviu Ruști

Spectacol de licență regie UAT Târgu Mureș, clasa Gavril Cadariu și Ovidiu Caița.

Despre Magic Puppet

Asociația Magic Puppet este o organizație care are ca scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice publicului larg, indiferent de vârstă. Principalele activități ale organizației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri și implicarea voluntarilor în proiectele noastre de educație prin proiecte culturale.

Încă de la înființare, Magic Puppet și-a desfășurat preponderent activitatea în mediul rural, funcționând ca o companie de teatru ambulant, activitatea de bază, spectacolele, fiind nu de puține ori completată de scurte discuții cu copii despre ce înseamnă teatru/teatru de păpuși, demonstrații de mânuire ș.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunităților defavorizate.

Începând din anul 2019, Magic Puppet și-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc săptămânal spectacole și ateliere.

Mai multe informații se găsesc aici: https://magicpuppet.ro/

 

 

 

coral

coral