Recalculare pensii. Începând din anul 2010, sute de mii de români au dat statul în judecată pentru recalcularea pensiilor deficitară. Ministrul Muncii a anunţat că pregăteşte o nouă recalculare ce ar putea intra în vigoare în 2023.

Recalculare pensii. Peste 200.000 de români nemulţumiţi pensia primită după recalculare au dat statul în judecată în ultimii 11 ani. Numărul acestora ar putea creşte şi mai mult în următorii ani, după ce ministrul Muncii a anunţat că se pregăteşte o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor.

Recalculare pensii. Sute de mii de români au dat statul în judecată

Violeta Alexandru a explicat că oamenii au ajuns să ceară în instanţă rezolvarea problemelor deoarece au fost făcute erori grave la recalcularea pensiilor. Fostul ministru a recunoscut că cei care lucrează cu datele pensionarilor trebuie să fie adevărați profesioniști.

”Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă. Nu este o activitate ușoară, nu se poate da pe mâna unor oameni care nu au cunoștințe în domeniu. Sunt foarte multe acte normative pe care instanțele și casele de pensii trebuie să le ia în considerare atunci când analizează un caz; modificările dese ale legislației îngreunează decizia privind acordarea sau nu a unor drepturi”, a spus Violeta Alexandru, potrivit Capital.ro. 

Actualul ministru al Muncii a anunţat că se schimbă din nou formula de calcul a pensiilor, prin care pensiile mai mici să crească mai mult.

”Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.

Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor, ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii, astfel încât acesta să fie sustenabil.Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească și să fie stimulați pentru a munci”, a mai completat ministrul.