România se usucă, cu o rezervă de apă din sol, râuri și lacuri, dar și din fântâni, din ce în ce mai puțină.
Cele mai afectate sunt zone întinse din Moldova
Potrivit ultimelor date prezentate de Administrația Națională Apele Române, aproape 700 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat. Cele mai afectate sunt zone întinse din Moldova. În unele locuri, și puțurile au secat, iar oameni și animale sunt acum dependenți de ajutorul autorităților.
Peste tot, pământul a crăpat și culturile pârjolite sunt semnele unei veri cum nu a mai fost de mult. În cele 40 de lacuri de acumulare din țară, nivelul apei coboară văzând cu ochii.
Debitul Dunării a ajuns la un nivel critic
În ultimele 20 de zile, rezerva de apă a scăzut cu cinci procente. Debitul Dunării este și el la un nivel aproape critic, de aproape trei ori mai mic decât cel obișnuit.
La Brașov, gradul de umplere al lacului Tărlung, care alimentează orașul și localitățile din jur, a coborât la 52%. Dacă nu va ploua nici în zilele următoare, Compania de Apă va fi nevoită să apeleze la puțurile subterane.
Alina Bălătescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Brașov: „Pentru a scoate acea apă, avem nevoie de pompă, deci de consum de energie electrică mare sau foarte mare în unele situații. Probabil că vom avea o creștere de tarif”.
Deși rezervele de apă scad pentru că este foarte cald, consumul populației crește, în ciuda apelurilor tot mai dese la cumpătare.
Marian Poștoască, șeful Uzinei de Apă Brașov: „În principiu, oamenii se spală mult mai des, se răcoresc grădinile, se răcoresc curțile”.
În 18 județe au fost instituite restricții la alimentarea cu apă
În 18 județe au fost instituite restricții la alimentarea cu apă. În total, 658 de localități au de suferit. Cel mai rău e în Moldova. În județul Iași, peste 50 de localități primesc apă potabilă după program, câte două ore pe zi.
Din cauza secetei, apa ajunsă în stația de tratare de la Iași e plină de nămol. E nevoie de aproape 16 ore, pentru că utilajele să o curețe.
Dan Popovici, șef de secție, Captare-Tratare Apă ApaVital Iași: „Temperatura excesivă provoacă vaporizarea intensă, chiar și a răului Prut și are ca efect concentrarea de anumite săruri și necesită un efort suplimetar de tratare”.
Oamenii sunt ajutați de autorități
În unele zone, fântânile au secat, iar oamenii sunt ajutați de autorități.
O femeie stă singură. Când are nevoie de mai multă apă, o cumpără.
Localnică: „Am plătit pe cineva și mi-a adus cu gălețile apa și am făcut cu economie. Spăl un vas, fac oleacă de mâncare”.
Apa a fost raționalizată în mai multe comune din Alba
În Alba, apa potabilă a fost raționalizată în mai multe comune, pentru că rezervele se epuizează. Și în unele zone din Maramureș, nivelul pânzei freatice este foarte scăzut. În comuna Coruia, mai mulți oameni așteaptă să umple o găleată cu apă, dar la robinet debitul este foarte mic. Și fântânile au secat.
Reporter: Cât ar trebui să plouă că se refacă rezerva și să revenim la normal?
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Luni! Luni de zile! Resursa de apă la nivelul solului este foarte, foarte mică”.
Soluția ar fi forarea la adâncimi mai mari în căutarea apei, însă o asemenea fântână ar costa câteva mii de euro, prea mult pentru majoritatea localnicilor.