coral

Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, marchează an de an, printr-o serie de activități inedite, Săptămâna Națională a Bibliotecilor, eveniment organizat în preajma Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și a Zilei Bibliotecarului Român.

În acest context, una dintre aceste activități a fost ,,Despre dreptul de autor şi alte… inconveniente” care l-a avut invitat pe domnul Adrian Barbu, ilustrator de carte. Acesta a discutat cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” despre nevoia de recunoaștere a drepturilor de autor, plagiat și munca, respectiv instruirea ce stă în spatele celebrității.

Totodată, vineri, 19 aprilie, a avut loc inaugurarea a șase mini-biblioteci în incinta Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”, eveniment organizat în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”. Căsuțele cu carte au fost amplasate în zonele de joacă pentru copii, lângă băncile de pe aleea principală și în zona foișoarelor din Parcul Sportiv.

În căsuțe sunt cărți pentru adulți și copii, în limbile română și maghiară, care vor putea fi citite pe loc sau vor putea fi luate acasă, cu condiția să fie aduse înapoi sau să fie înlocuite cu alte cărți. Oricine va dori va putea dona cărți pentru aceste mini-biblioteci, lăsându-le în căsuțe. Rolul acestor mici biblioteci este de a încuraja lectura în spațiile publice, la toate vârstele, de a promova o atitudine responsabilă față de bunurile folosite în comun și de a încuraja schimbul de cărți între cititori.

Tot în această perioadă au avut loc, în beneficiul unor persoane vulnerabile, sesiuni de instruire în utilizarea tabletei, calculatorului și a Facebook-ului, precum și în completarea europass-ului. Sesiunile au fost organizate în cadrul proiectului ,,e-Skills for e-Inclusion”, finanțat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice, și implementat de către consorțiul format din Kilcooley Women’s Centre, din Irlanda de Nord, ANBPR și Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC din România, Associazione Ricreativa e Culturale Italiana – ARCI din Italia, Global Libraries Bulgaria Foundation – GLBF din Bulgaria și Fundacion Esplai din Spania.

Totodată, cei care au vizitat biblioteca în această perioadă au putut viziona expoziția ,,Biblioteca pentru toți: istoria unei colecții”, expoziție de carte realizată de compartimentul Colecții speciale, Memorie și cunoaștere locală.

Aceasta a ilustrat, prin exemplare reprezentative, istoria celei mai renumite colecții de carte de cultură generală editată în România, „Biblioteca pentru toți” ce a fost inițiată în anul 1895 de scriitorul și folcloristul Dumitru Stăncescu și publicată de editorul Carol Müller, cu scopul de a pune la dispoziţia cititorilor cărţi bune, bine alese, frumoase, interesante şi bine traduse, culese din toate producţiile spiritului omenesc şi, în acelaşi timp, ieftine.

De-a lungul a mai bine de 100 de ani, trecând printr-o istorie zbuciumată, colecția a reuşit, chiar şi sub regimul comunist, să îşi îndeplinească menirea pentru care fusese creată.

În contextul exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în perioada de 17-18 aprilie 2019 a avut loc la Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova“ din Iași Conferința „Expunerea Online a Patrimoniului Cultural European: Impactul Patrimoniului Cultural asupra Transformării Digitale a Societății”.

Conferința a reunit autori de politici culturale din statele membre ale Uniunii Europene – reprezentanți ai Grupului de experți privind patrimoniul cultural digital, oficiali ai Comisiei Europene, factori de decizie și experți din instituțiile românești din domeniul patrimoniului cultural care sunt implicați în implementarea proiectului E-cultura: Biblioteca Digitală a României.

Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” a fost partener în organizarea evenimentului și, împreună cu partenerii Proiectului Enrich Europeana și Facts & Files Berlin, în cadrul evenimentului de la Iași, au fost organizate două sesiuni de Mini-Transcribathon, la care participanții au avut ocazia unică de a lucra cu documente istorice în timp ce explorează lumea celor care trăiau la acel moment și a fost susținută prezentarea evenimentelor Trascribathon organizate de Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” în parteneriat cu alte trei biblioteci din România în anul 2017.

Sâmbătă, 20 aprilie, Filiala „Traian Brad” a fost deschisă pentru public, oferind celor foarte ocupați pe parcursul zilelor de muncă prilejul să aleagă o carte sau să petreacă timp alături de familie în cadrul bibliotecii. Pe parcursul întregii săptămâni, Biblioteca Județeană a oferit înscrieri gratuite, 264 de persoane beneficiind de această facilitate.

În același timp, prin acțiunea „O carte pentru fiecare” au fost oferite în dar tuturor vizitatorilor bibliotecii peste 2.000 de cărți. Această acţiune vizează, periodic, distribuire gratuită a unor cărţi primite ca donaţii, din partea unor edituri şi persoane fizice.

Activitățile continuă și în această săptămână. Marți, 23 aprilie, de Ziua Bibliotecarului Român, începând cu ora 11.00, aceștia vor fi în Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj, alături de campania Cărțile pe față și inițiativa „Ai o carte la tine, intri gratuit”, pentru a promova Concursul național de lectură Bătălia cărților.

coral

coral