Mii de persoane sunt așteptate duminică, 14 iulie 2019, la sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, zona Fântânele, comuna Mărișel. Cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.
La ora 11.00 va fi săvârșită o slujbă de pomenire la monumentul lui Avram Iancu, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților locale și județene. Apoi, de la ora 13.30, pe platoul de la Crucea Iancului, miile de moți dar și alți iubitori de cântec și tradiții vor asista la spectacolul folcloric, în care vor evolua soliştii vocali: Valeria și Traian Ilea, Mariana Morcan, Raluca Pașcalău, Arlesiana Agrijan, Bogdan Găbudean, Iulia Merca, Livia Maria Danciu Hetea, Lavinia Mariș, Ioana Budae, Patricia Popa, Marisa Bîlc, Andra Mariș, Anamaria Mariș, Denisa și Diana Todea, Adela Mădălina, Anicuța Roșu, Lavinia Maria Danciu și Adela Burcă.
În fața spectatorilor vor prezenta jocuri tradiționale din mai multe zone ale Transilvaniei Ansamblurile folclorice: „Cununița Apusenilor” – Gilău, „Cununa munților” – Măguri-Răcătău, „Cununa Someșană” – Florești, „Nepoții Iancului” – Mărișel, „Junii Vlădesei” și „Craii Măguri” – Bucea (Negreni), alături de „Taragotiștii din Mărișel”, Octavian Matiș – saxofon și grupul instrumental condus de Nicu Badiu.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va fi prezent cu un program artistic de muzica tradițională, susţinut de membrii Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”.
Prezentarea evenimentului va fi realizată de Mariana Morcan.