Creșterea facturilor la gaze și energie electrică va fi completată și de scumpiri record ale alimentelor de bază. Grâul se vinde la prețuri nemaiîntâlnite până acum, iar până la Crăciun, pentru un kilogram de carne vom scoate mai mulți bani din buzunar, avertizează cei din domeniu.

Prețurile cresc pe toate fronturile. Se anunță scumpiri record la alimentele de bază

Facturi mai mari, drumuri la piață sau supermarket mai scumpe. Urmează o perioadă dificilă pentru români. Administratorii de măcelării avertizează că, până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu cel puțin cinci procente.

Nici legumicultorii nu vor putea menține prețurile de acum, fiind nevoiți să le majoreze cu până la 40%, până în 2022, pentru a-și putea acoperi costurile de producție mai mari.

„Pentru anul viitor preconizam o creștere de 40% este chiar creșterea inputurilor pe care noi le folosim pentru producție”, spune Florin Ciobanu, preşedintele Asociaților Tinerilor Fermieri.

„Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută. Daca anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada”, spune Radu Ionuţ Victor, legumicultor, potrivit Antena 3.

Grâul folosit la panificație a atins deja prețuri record, peste 1.000 de lei tona, iar asta se va resimți din plin în prețul pâinii, spun specialiștii din domeniu.

„Preţul este mai mare decât anul trecut, aici nu putem vorbi de un procent aşa de mare în plus, un procent cuprins între 10 şi 20% mai mare aflat în preţul grâului”, spune Cătălin Andronache, director firmă cereale.

„Toată lumea în zonă a scumpit pâinea. Noi încă nu am scumpit-o, pentru că noi avem şi grâul avem şi moara avem şi brutăria, dar presiunile care sunt acum pe capul nostru legat de gaz, curent şi cinstit să fiu trebuie să mărim şi salariile că scumpirile astea îi afectează şi pe muncitorii noştri”, spune şi Oliviu Buzgău administrator brutărie.

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată de Parlament

În plină criză politică, Parlamentul a adoptat, marți, Legea consumatorului vulnerabil. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că noua lege se va aplica începând cu data de 1 noiembrie.

„Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat PENTRU!

Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021. Da, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.