Mai multe categorii de mame din România vor primi un ajutor substanțial, pentru bebelușii lor. Vorbim despre 2.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană, pentru produsele și alimentele necesare mamei și copilului, după naștere.
În acest moment, măsura este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern, lansat în consultare publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
După ce va fi adoptat, proaspetele mămici din România vor beneficia, în perioada imediat următoare nașterii, de 2.000 de euro de la Uniunea Europeană.
Ajutorul va fi acordat sub formă de tichete sociale
Conform inițiativei legislative despre care vorbim, banii destinați proaspetelor mămici vor ajunge la beneficiare sub formă de tichete sociale.
Astfel, aceste fonduri vor putea fi folosite exclusiv în interesul mamei și bebelușului, pentru cumpărarea de medicamente și produse destinate creșterii și îngrijirii bebelușului și mamei, în perioada critică de după naștere.
Conform proiectului, tichetele se vor acorda în primele 3 luni de la naștere, după cum urmează:
-mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
-mamelor din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei mamelor minore;
-mamelor care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități);
-mamelor aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente, etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (exemplu – fără locuință);
-mamelor care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.
„În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuți vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin. Ajutoarele vor fi distribuite utilizând mijloace electronice moderne și, cel mai important, vom utiliza un flux de lucru deja funcțional, cu rezultate foarte bune”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcția Implementare POAD.
Proiectul are ca scop ajutorarea proaspetelor mămici, în perioada sensibilă de după naștere, în care familia trebuie să dețină numeroase resurse materiale pentru a face față necesarului de cheltuieli pe care îl implică creșterea unui bebeluș.