Senatorul clujean Vasile Cristian Lungu, a acordat un interviu, in exclusivitate pentru cotidianul Buna Ziua Cluj, in care a vorbit despre situatia actuala a Romaniei in general si a Clujului, in particular, in contextul pandemiei de Coronavirus, atat din punct de vedere social cat si din punct de vedere economic.
Reporter: Cum vedeti din punct de vedere a anui senator prelungirea starii de urgenta si cat credeti ca vor mai rezista romanii sa stea in casa?
Vasile Cristian Lungu: Acest nou decret creaza cateva noi probleme. Un xemplu eloclvent este dat de situatia de saptamana trecuta, de la Cluj, cu acei muncitori sezonieri care s-au deplasat in Germania. In acest sens, trebuie facuta o mica cronoligie a evenimentelor. Astfel, acum aproximativ o saptamana si jumatate Germania a relaxat pentru muncitorii sezonieri intrarea pe teritoriu, in parte si datorita faptului ca, la nivel local, au existat din partea unor mari corporatii agricole anumite presiuni. Niste deputati germani au facut anumite ajustari pentru ca acei muncitori sa poata veni la lucru.
Problema mare este ca suntem intr-o epidemie in acest moment, pe intreg teritoriul european, si mai ales in Romania, care este deja tara cu cod rosu. De asemenea, este de amintit faptul ca, in interiorul tarii, acest transfer de mase de oameni, circa 2000 de oameni, este interzisa. Chiar daca exista prevederea in ordonanta care permite acestor categorii de muncitori transportul daca nu sunt infectati, este de observat faptul ca unii pot sa fie asimptomatici si pot sa transmita acest virus foarte usor. Cu totii tinem minte imaginile care ii aratau cum au venit acesti muncitori, cu microbuzele, unul langa altul, lucru total nepermis, pentru ca nu s-a respectat distanta impusa de textul legal.
Eu sunt foarte revoltat de faptul ca in Romania avem aceste interdictii care afecteaza economic tara, dar permitem altor tari, vezi exemplul Germaniei, ca noi sa le ajutam sectorul agricol, in timp ce noi ne adancim economic pe zi ce trece.
Rep: Conform ultimelor informatii publice, avem peste 1 milion de romani in somaj tehnic si peste 200.000 de ameni au fost concediati definitiv. Cum vedeti o posibila relansare a economiei?
VCL: Am ajutat sectorul agricol al economiei germane, foarte bine. Dar acesti oameni au trebuit sa plece strict din punct de vedere economic, pentru ca la noi economia este blocata iar acestia nu ar fi avut unde sa munceasca, nici daca si-ar fi dorit. Inca de saptamana trecuta au fost voci care sustineau ca nu se mai poate emite un nou decret de prelungire a starii de urgenta, pentru ca realmente distruge economic Romania. De observat ca, in acest sens, tocmai pentru a relaxa putin situatia economica, unele tari au inceput, treptat, sa ridice aceste masuri de izolare.
Rep: PMP sustine de mult timp proiectul privind numarul limitat de parlamentari. Credeti ca ar fi timpul sa se puna in aplicare acest proiect?
VCL: Este deja timpul pentru punerea in aplicare a proiectului PMP privind numarul limitat de parlamentari, asa cum este deja timpul pentru a pune in aplicare proiectul PMP privind eliminarea pensiilor speciale, care a strans aproape un milion de semnaturi.
Problema este ca PSD si-a dat seama ca o asemenea masura, cum este eliminarea pensiilor speciale, le afecteaza electoratul, care in multe cazuri sunt membri ai aparatului public si functionari.
Rep: Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca ar lua bani de la Banca Europeana pentru a investi in infrastructura si in sisteme de irigatii pentru agricultura. Cum vedeti aceasta idee?
VCL: Inca din ianuarie, presedintele Traian Basescu este cam cu doua-trei saptamani inaintea Guvernului. Practic, dansul spune ceea ce trebuie facut de la finalul lunii ianuarie, cand, spre exemplu, a avut o declaratie foarte controversata, cand a spus ca ar fi luat scarile avioanelor de la acele aeronave care veneau cu romani din Italia. Si asta inainte ca sa avem macar un prim caz confirmat, ca doua patru saptamani realmente Guvernul in functie sa ia aceleasi masuri.
Deja presedintele Basescu anunta ca trebuie repornita economia pentru ca, si premierul in functie, discuta despre un deficit de circa 6%, ca urmare a acestei opriri economice. Eu tind sa cred ca dansul pune intotdeauna cea mai buna varianta a lucrurilor in fata, pentru ca are un interes in acest sens. Ramane insa sa vedem daca masurile propuse de catre presedintele Traian Basescu vor fi luate de catre actualul guvern.
Masura platii a 75% din somajul tehnic de catre Stat este singura masura economica luata de catre Guvern, de cand a fost instituita starea de urgenta. Insa Guvernul a fost copesit pana la acest moment, pentru ca a fost prins total nepregatit. Asta in contextul in care inca din decembrie 2019, nu doar serviciile din Romania cat si cele de la nivel international, anuntau ca se formeaza o criza sanitara in Wuhan, China.
Rep: Pe termen lung, cum credeti ca va fi afectata economia Romaniei?
VCL: Eu ca economist ar trebui sa va pot raspunde la aceasta intrebare, insa nu am vazut, pana in acest moment, niciun model care sa imi arate mie ce se intampla intr-o situatie de pandemie in care sa fie inchisa total economia 30.60 sau 90 de zile. Nu exista la nivel global o alta tara care sa fi redeschis economia si pe modelul careia sa facem o emulatie si sa spunem ca da, asa s-ar intampla si in Romania. China a inceput, intradevar, sa reporneasca economia de cateva saptamani, dar, fiind un sistem comunist, nu pot sa am incredere eu, nici macar in raportarile sanitare ale lor, cu atat mai putin in raportarile economice chinezesti. Deci este foarte greu de raspuns la aceasta intrebare.
Rep: Cum vedeti Clujul in acest context?
VCL: Nu imi dau seama in acest moment cum vor evolua lucrurile din punct de vedere economic la Cluj, cer este insa ca, potrivit unor informatii din mediul imobiliar, nu se mai fac tranzactii arpoape deloc. Am inteles ca pe luna martie a acestui an cazusera cu 80% transactiile fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pe aprilie cu 92% fata de aprilie 2019.
Companiile de IT din Cluj-Napoca insa, si cei care lucreaza in acest sector, sunt mai putin afectate, in parte si datorita posibilitatii de a munci de acasa, posibilitate pe care alte sectoare nu o au.
Rep: Cum credeti ca se implica societatea civila la Cluj in gestionarea crizei pornite de pandemia de coronavirus?
VCL: Am fost foarte placut surprins de situatia de la Cluj. De la firme de taxi sau ride sharing care oferea curse gratuite personalului medical si pana la firme de catering care asigurau pranzuri medicilor si cadrelor medicale in general, societatea clujeana a reactionat cu solidaritate in acest sens. Momentul in care oamenii au un dusman comun se coalizeaza in jurul acestei lupte iar acest lucru ajuta, chiar si doar din punct de vedere simbolistic.
Rep: Ce masaj le transmiteti medicilor si celor care sunt in lina intai in lupta contra Coronavirusului?
VCL: Noi vom continua un program de donatii prin care fiecare cabinet de familie din judetul Cluj va primi, din partea PMP, un set de manusi si masti. Iar noi am incercat aceste masuri pentru ca si alti clujeni, care au posibilitatea, sa ne urmeze exemplul si sa ii ajute pe acesti medici care sunt in linia intai.