Asociația Daisler vă invită pentru al treilea an la rând să descoperiți strada Potaissa – piața de flori altfel, un proiect inspirat de seria de evenimente street deliveryFlorării șic, producători locali și floriști plini de imaginație vă dau întâlnire pe Strada Potaissa între 14 și 16 iunie.

Dintre expozanți reconfirmăm cu bucurie participarea Lavender Farm, Vivaflor Boutique, Edith și Zsolt Daradics – producători locali, Flowers by Lorena și Sempervivum, prezenți alături de demersul nostru încă de la prima ediție. Ni se realătură în acest an Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Diana Țirlea – producător local, Corina Lăpădean – producător local (aflați la a doua participare după cea de anul trecut) și, în premieră, Grădina Cactușilor din Arad, Traian Morar – producător local, Bio Impact, Lucian Aurelian Chiorean – producător local, Maria și Ioan Dobocan – producători locali, Radu Tolan – producător local, Spiraea Gardens, Monica Borsai – producător local, Grădina viselor din Sibiu ș.a.

Nu în ultimul rând, specialiștii Asociației Peisagiștilor din România – Filiala de Nord-Vest revin pe Strada Potaissa cu mai multe zone pe care le vor transforma definitiv în intervalul menționat, creând spații inedite de relaxare și întâlnire și contribuind la fel ca anul trecut la decorarea străzii care conține cea mai notabilă porțiune a zidului vechii cetăți medievale.

Celebra instalație Mi-e Dor de Tine va fi poziționată încă o dată deasupra intrării pe Strada Potaissa, locul în care a prins viață în urmă cu trei ani.

Între 14 și 16 iunie clujenii de toate vârstele sunt așteptați pe Strada Potaissa pentru a participa la cea mai nonconformistă piață de flori a orașului. De această dată, dimensiunile pieței de flori se dublează față de anii precedenți, evenimentul desfășurându-se pe un areal cuprins între intersecția cu strada Napoca și intersecția cu strada Universității. Drept urmare, pe strada Potaissa și Fortăreței (parțial) accesul auto va fi restricționat în weekendul 14-16 iunie cu acordul vecinilor.

Piața de flori altfel va fi deschisă tututor curioșilor între orele 10-23 vineri, sâmbătă și duminică. Din programul special nu vor lipsi workshop-uri speciale dedicate celor îndrăgostiți de plante și flori, tradiționalul schimb de plante care a debutat anul trecut cu un mare succes, statui vivante și tineri artiști pentru care strada Potaissa devine o scenă. Programul muzical va fi anunțat pe pagina de facebook a evenimentului, scena fiind mutată de la această ediție în zona de curbură a zidului medieval.  

Totodată, vendorilor ambulanți pe care îi vom anunța în scurt timp li se adaugă și toate localurile care funcționează pe strada Potaissa, respectiv Makeba, DOT, La Țevi și Visuin, care își vor asorta tematic terasele pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor de plante.

Unul dintre momentele cele mai așteptate din cadrul evenimentului se va derula duminică, 16 iunie, când reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca și locuitorii străzii Potaissa vor lua loc la o masă de discuții despre potențiale soluții de permanentizare a străzii Potaissa, în încercarea de a o reintroduce în circuitul public de interes, unul dintre aspectele pe care Asociația Daisler îl urmărește prin acest eveniment încă din 2017. Ne bucurăm să constatăm faptul că acest lucru este de interes pentru întreaga comunitate de pe stradă.

Strada Potaissa este un proiect inspirat de seria de evenimente de tipul Street Delivery, după care mai funcționează în Cluj-Napoca inițiativa Someș Delivery.

Scopul Străzii Potaissa este de a testa reacția publicului la diverse modalități de transformare a străzii în speranța că într-o zi acest lucru se va întâmpla definitiv.

În acest an Strada Potaissa este susținută și sprijinită de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consiliul Județean, Mercator Medical, Târgul de Cariere, Nea Garden Center, Ambient Cluj-Napoca, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala de Nord-Vest, Cluj Guided Tours și Magic FM.

Strada Potaissa este organizată de Asociația Daisler, fondată la Cluj-Napoca în 2016 cu scopul de a reactiva spațiile urbane. Tot Asociația Daisler este responsabilă și de Lights On Romania, primul circuit de instalații de lumină din România, deschis publicului anul trecut timp de șase săptămâni în centrul municipiului Cluj-Napoca.

Piața de flori altfel va funcționa după programul 10-23 în fiecare zi, accesul pe strada Potaissa fiind întotdeauna liber tuturor.