Antreprenorii din Cluj suferă pe nedrept deoarece de fapt populația este mult mai mare decât cea din statistici, susține Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). El le cere primarilor să acorde autorizaţiile de funcţionare în baza unei simple cereri depusă de operatorii care au fost autorizaţi şi în 2020.
Acesta spune că antreprenorii din industria ospitalităţii sunt trataţi incorect de autorităţi, care menţin în marile oraşe – Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanţa şi Timişoara – restricţii drastice privind desfăşurarea activităţii pe baza unor cifre inexacte sau care nu sunt corect interpretate.
Acesta a dat ca exemplu Bucureştiul care a avut o rată de incidenţă Covid-19 puțin peste 4 la mia de locuitori, dar care este calculată pentru o populaţie de 2,1 milioane de locuitori, când în realitate în capitală există peste 3 milioane de cetăţeni. "Toată această situaţie este în defavoarea industriei HoReCa, domeniu care, după 10 luni de pandemie, a ajuns la limita supravieţuirii.
Menţinerea restricţiilor şi întârzierea schemei de ajutor pentru HoReCa duc la închiderea a 15.000 de firme. Din cei 45.000 de operatori ai HORA, 15.000 nu îşi vor mai redeschide porţile. Este un pericol care ne paşte în fiecare zi şi care va creşte cu fiecare zi de întârziere în luarea măsurilor corecte.
Avem 100.000 de colegi în HORA plus 200.000 pe industria orizontală sub spectrul şomajului după ce se va termina măsura şomajului tehnic. 70.000 de oameni nu îşi vor mai găsi atunci un loc de muncă. Solicităm deschiderea restaurantelor şi sancţionarea drastică, inclusiv cu ridicarea autorizaţiei de funcţionare, pentru antreprenorii care nu respectă restricţiile impuse de autorităţi", a spus Mischie.
Pentru supravieţuirea industriei ospitalităţii este nevoie acută de fluxuri financiare din partea guvernului, el referindu-se la necesitatea implementării rapide a dispoziţiilor prin care se acoperă de la bugetul de stat 20% din pierderea cifrei de afaceri suferită anul trecut comparativ cu 2019.
"Este un program dedicat operatorilor pe 11 coduri CAEN. Din cei 75.000 de operatori, 50.000 sunt numai din zona restaurantelor. Până la sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei trebuie să elaboreze ghidul şi platforma de aplicare.
Operatorii doresc să îşi închidă bilanţurile pe anul trecut mai devreme, adică până în luna februarie, pentru ca să aplice pentru acest sprijin şi să primească rapid infuzia de 20% din diferenţa de cifră de afaceri. Este nevoie de fluxuri financiare urgente pentru HoReCa. Noi nu mai avem sânge financiar pentru continuarea activităţii", a precizat Mischie.
El a mai arătat că este nevoie şi de înţelegere din partea autorităţilor locale care eliberează autorizaţiile de funcţionare ale agenţilor economici pentru anul în curs. "Este vorba despre o măsură excepţională, doar pentru acest an, care să vină în sprijinul antreprenorilor din HoReCa", a concluzionat oficialul HORA.