Maşina electrică produsă la Cluj-Napoca are o autonomie de 350 de km la o încărcare şi poate atinge viteza maximă de peste 140 de km pe oră, iar fondatorul AROBS spune că aceasta ar putea fi fabricată în serie chiar în România.
Maşina „Tesla de Cluj” aşteaptă avizul de la RAR. "Sperăm că în câteva luni, undeva prin decembrie, maşina să fie omologată. Apoi, urmează o lansare şi o activitate de promovare, pentru strângerea de fonduri pentru construirea unei mini-serii de circa 5 maşini. După ce vom realiza aceste maşini vom vedea în ce direcţie o apucăm", a declarat Voicu Oprean, fondatorul AROBS, pentru adevarul.ro.
Fondatorul AROBS spune că se poate ajunge la o producţie de serie în România a unei maşini electrice. "Aş porni de la principiul că orice e posibil. De ce nu în România? Dacă avem atâtea firme care produc componente pentru industria auto în România, de ce să nu trecem la nivelul următor şi să producem ceva cu valoare adăugată?
Avem companii care produc în România componente pentru maşini electrice, de exemplu cablaje şi baterii. De asemenea, aş face o diferenţă, nu cred că partea centrală a maşinii electrice este bateria, pentru că în viitor s-ar putea să fie motor cu hidrogen sau alte posibilităţi de propulsie.
Mai important este managementul de baterie, care e un produs dezvoltat de noi şi care ar face diferenţa. În plus, tot ce ţine de maşină e controlat de soft, pe care, din nou, noi îl producem. Când am lucrat cu Universitatea Tehnică, specialiştii de acolo ziceau: „Nu se poate construi o maşină electrică”. Vedem că s-a putut", declară fondatorul AROBS din Cluj-Napoca.
"Noi suntem deschişi la orice fel de colaborare şi încurajăm, chair acţionăm proactiv şi căutăm investitori şi colaborări cu instituţii de cercetare. Reacţiile sunt bune după această pre-lansare pe care am făcut-o. Am avut chiar şi rezervări făcute verbal pentru următoarele maşini", a spune Voicu Oprean