Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) vrea să facă un cămin studențesc nou în Hașdeu, cu 400 de locuri, și să supraetajeze celelalte cămine din campus. Proiectul a fost discutat la ultima ședință a Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din Primăria Cluj-Napoca.

coral

Proiectul a fost realizat de arhitecții Guttmann Szabolcs – Istvan, Kulcsar Iulia și Kulcsar Andras, de la K & K Studio de Proiectare.

UBB dorește să construiască un cămin nou în partea de sus a campusului și câte un etaj în plus pe căminele existente care au regim de înălțime P+3, deci cu excepția căminelor I și XIV. Varianta dorită este cea de etaj retras sau mansardă, pentru a crea locuri suplimentare de cazare, atât de necesare pentru studenții universității”, a spus reprezentantul proiectantului, arhitectul Kulcsar Iulia.

Astfel, pe lângă cele 400 de locuri din căminul nou propus să fie ridicat între actualul cămin VI și cantină, ar mai apărea 474 de locuri în etajele suplimentare. Propunerea a iscat însă reacții destul de vehemente din partea președintelui comisiei, arhitectul Adrian Iancu, care le-a reproșat proiectanților că sunt nepregătiți.

Căminul VI este aproape de niște case și dacă mai puneți un etaj, veți avea probleme cu vecinii. Aveți studiul de însorire? Și, de asemenea știți că peste P+3 e obligatoriu să aveți lift. Nu văd unde ați pus lifturile pe planșele depuse”, a spus Adrian Iancu.

Aceasta este faza de plan urbanistic zonal (PUZ) și nu aveam obligația să punem și lifturile. Încă nu am discutat cu cei de la UBB, poate vor face lifturi interioare”, i-a răspuns arhitectul Kulcsar Iulia.

Păi ce fel de specialiști își ia universitatea să fie consiliată. Voi acum aflați că aveați obligația să fie lift? Și cum va face lift interior, va renunța UBB la 10 camere pentru că voi ați uitat să puneți lift? Nu cred așa ceva!”, a replicat Iancu.

Noi avem aici un PUZ și la faza de PUZ nu se cere să arătăm unde vor fi lifturile; am respectat prevederile legale. Știu să îmi fac meseria, nu cred că trebuie să mă desconsiderați profesional. În ce privește studiul de însorire, acesta a fost făcut și ne încadrăm în normele legale”, a precizat arhitecta, vizibil iritată de remarcile lui Adrian Iancu.

Membrii comisiei au ridicat și problema unei expertize care să arate dacă structura de rezistență a căminelor II, III, IV, V și VI suportă o etajare sau mansardare. ”O expertiză este absolut necesară pentru că s-ar putea ca aceasta să arate că e nevoie de o consolidare, iar soluția tehnică să fie costisitoare, astfel încât poate nu e rentabil din punctul de vedere al costurilor o etajare”, a spus arhitectul Romulus Zamfir.

Concluzia comisiei a fost că proiectul ar trebui să fie modificat și să fie dezbătut la o ședință ulterioară.

Trebuie să reveniți cu acest proiect, să discutați cu cei de la UBB și despre lifturi, iar recomandarea comisiei este să regândiți și supraetajarea la unele cămine, astfel ca să nu existe discuții cu vecinii despre însorire.

Studiul de însorire arată că sunteți în limitele legii, dar la limita superioară, și pentru a preveni situații conflictuale poate puteți discuta varianta în care la unele cămine să nu realizați supraetajare cu un nivel, iar la altele să faceți mai multe niveluri, ca astfel să se asigure numărul de locuri de cazare suplimentar pe care l-ați propus”, a spus primarul Emil Boc.

Potrivit proiectului depus, în campus se păstrează circulațiile existente, dar accesul auto va fi ocazional pentru mașinile de intervenție. În rest se dorește renunțarea la locurile de parcare supraterane, dat fiind faptul că se va construi un parking, dar în schimb se vor  amenaja locuri de parcare pentru biciclete.

Campusul studențesc Hasdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor '70. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității.

În vecinătatea cantinei s-a aprobat deja construirea unui parking subteran și suprateran, în regim de înălțime S+2D+P+3E+T, procedura de achiziție a lucrărilor de execuție fiind în desfășurare, urmând ca într-un timp destul de scurt să se înceapă construcția efectivă.

coral

coral