UMF „Iuliu Hațieganu” este singura universitate de medicină și farmacie din România care face parte din una dintre cele 24 de noi “Universități Europene”, o serie de alianțe transnaționale ce vizează consolidarea și îmbunătățirea învățământului superior în Uniunea Europeană și stimularea cooperării între instituții, studenții acestora și cadrele didactice.
"Universitatea noastră face parte din alianța NeurotechEU (European University of Brain and Technology), alături de Universitatea Oxford, Karolinska Institutet din Stockholm, Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda și alte alte patru universități din Turcia, Spania, Germania și Ungaria.
Proiectul își propune construirea unei rețele de excelență în cercetare în domeniul neuroștiinței și neurotehnologiilor, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene. Este o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice și studenții noștri, care vor avea posibilitatea să studieze și să cerceteze în universitățile partenere", arată un comunicat UMF Cluj-Napoca.
"Reușita UMF Cluj Napoca de a fi cooptată în Universitățile Europene este extraordinară. O oportunitate uriașă este dată de prestigiul membrilor consorțiului: Oxford, Karolinska Institutet, Radboud University, Universitatea din Bonn, Universitatea din Debrecen. Cred că pentru studenții noștri să ai diplomă de absolvent al acestui consorțiu este extraordinar", a scris Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” pe pagina sa de Facebook.
Câteva elemente comune ale acestor consorții:
• mobilitate mult mai mare a studenților și profesorilor
• carduri de student și diplome de licență care vor avea și mențiunea absolvent al Conrțiului din care face parte
proiecte de cercetare comune
• transferarea rapidă a modelelor de bune practici
• acces la resursele didactice
• diplomele (de licență, master sau doctorat) vor menționa nu doar universitatea absolvită, ci și consorțiul european, ceea ce va crește prestigiul și va ajuta la recunoașterea studiilor.
• facilități de cercetare folosite în comun, acolo unde se poate
• acces la bibliotecile digitale (foarte bine dezvoltate în universitățile occidentale) ale universităților partenere
• interconectare digitală"
Buget
• Pentru primii 3 ani UE va aloca 5 milioane de euro acestui proiect, apoi, cate 20 milioane euro pentru fiecare 4 ani.