coral

Situație revoltătoare în Cluj. Un afacerist a scăpat de răspunderea pentru intrarea în insolvență a unei firme pe care a înființat-o alături de Radu George Coldea, verișorul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea. Ce a decis tribunalul?

Deși Tribunalul Specializat Cluj a hotărât ca afaceristul în cauză trebuie să scoată din buzunar aproximativ 700.000 euro, reprezentând datoriile societății, judecătorii Curții de Apel Cluj au fost de altă părere.

Societatea Impact Strategic Solution SRL a fost înființată în anul 2011 de către Radu George Coldea și Andrei Bogdan Gruiță, fiecare având părți sociale în procent de 50%, ambii fiind și administratorii firmei. Firma avea sediul în Cluj-Napoca și se ocupa de activități de consultanță, intermediere și alte servicii privind tehnologia informației.  La sfârșitul anului 2011, firma Impact Strategic Solution SRL a fost cumpărată de către un grup de investiții englez, respectiv de societatea off-shore Dimery Corp cu sediul în Seychelles.

În 2015, a fost declanșată insolvența firmei Impact Strategic Solution, iar potrivit lichidatorului judiciar Curta Eva, firma clujeană a devenit un fel de ”fantomă” după ce acţiunile au fost transferate off-shore-ului cu sediul în Seychelles. Curta Eva a făcut o cerere de răspundere patrimonială împotriva lui Bogdan Gruiţă pentru suma de 3.388.721 de lei, reprezentând cuantumul datoriilor societăţii. Lichidatorul judiciar spune că, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011, societatea a fost administrată de Bogdan Andrei Gruiţă, iar, începând cu 21 noiembrie 2011, administrarea s-a realizat de către asociatul unic DIMERY CORP. din Seychelles.

Prin urmare, în noiembrie 2015, Curta Eva, lichidatorul judiciar al Impact Strategic Solutions SRL l-a dat în judecată pe Bogdan Gruiță cerând atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă.

În aprilie 2016, Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar Curta Eva

”Obligă pârâtul să plătească întregul pasiv al debitoarei IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS SRL, în sumă de 3.388.721 lei .Respinge cererea lichidatorului judiciar al debitoarei de obligare a pârâtului la plata contravalorii onorariului definitiv expert în contul unic de lichidare”, se arată în decizia instanței.

Bogdan Gruiță a formulat apel împotriva acestei soluții ce a fost admis zilele trecute de către Curtea de Apel Cluj. Instanța a anulat sentința dată de Tribunal și a anulat-o. Decizia este definitivă și executorie.

Condamnat pentru evaziune fiscală

În octombrie 2018, Bogdan Gruiță a fost condamnat de către Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar un an mai târziu sentința a rămas definitivă, după apelul ce s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Călin Budișan, avocatul ce l-a reprezentat pe Gruiță, a arătat în cererea de apel, că în urma cesiunii părților sociale, societatea off-shore Dimery Corp a devenit și administrator al Impact Strategic Solution SRL, Gruiță și Coldea fiind revocați din calitatea de administratori ai societății Impact Strategic Solution SRL. Conform Hotărârii Adunării Generale a Asociaților, administrarea societății urma să fie preluată în întregime de către Dimery Corp.

Acest lucru însemna că Gruiță și Coldea nu mai sunt administratori ai societății.

,,Noul administrator nu avea sediul în România, motiv pentru care a fost mandatată punctual o persoană din România pentru îndeplinirea formalităților registru comerțului. Așadar, în vederea realizării mențiunilor în Registrul Comerțului cu privire la cesiunea părților sociale și schimbarea administratorului societății Impact Strategic Solution SRL, a fost nevoie de mandatarea de către Dimery Corp a unei persoanei din România care să se ocupe de formalități. În acest sens s-a stabilit că numitul Gruiță Bogdan Andrei să efectueze anumite activități punctuale, respectiv: semnarea hotărârii generale a asociaților Impact Strategic Solution SRL și actul constituit actualizat, să de declarație de asociat unic și administrator Societății în cadrul Impact Strategic Solution SRL, respectiv declarație referitoare la înregistrarea fiscală în România și datoriile societății față de Statul Român. Din acte, reiese că societatea Impact Strategic Solution SRL avea că administrator societatea Dimery Corp care era condusă de către directorii Michael Patrick Owen și Martin Graham Samuels. Din acte reiese că inculpatul Andrei Bogdan Gruiță a fost împuternicit al societății Dimery Corp în vederea efectuării unor acte punctuale, respectiv îndeplinirea formalităților la Registrul Comerțului, precum și punerea în executare a altor dispoziții emise de către directorii societății Dimery Corp, operațiuni necesare a fi îndeplinite în România (negociere/menținere relații contractuale beneficiari finali)”, se arătă în motivele de apel.

Avocatul mai spunea că instanța de fond nu a ținut seama de o serie din elementele aduse de apărare, înlăturând o serie din argumentele aduse de omul de afaceri, reținând că Gruiță și după cesionarea părților sociale ale SC Impact Strategic Solutions s-a ocupat de administrarea societății, astfel cum rezultă din declarațiile martorelor Ramona Trif și Eva Curt.

Trif afirmă că a realizat activități contabile pentru firma amintită în perioada 2011-2013, colaborând astfel doar cu inculpatul Andrei Bogdan Gruiță, iar Eva Curt fiind desemnată lichidator judiciar al aceleiași societăți, firma fiind reprezentată de Gruiță. În plus, martorii Voicu Oprean și Elena Picu și Doru Gligor Bogdan, reaudiați în fața instanței au confirmat colaborarea cu inculpatul Bogdan Gruiță din partea societății Împac Solutions.

,,Precizăm că motivul pentru care martorii Curt Eva, Trif Ramona Anamaria, Oprean Voicu, Picu Elena și Bogdan Gligor Doru au confirmat colaborarea cu inculpatul Gruiță este acela că inculpatul era cel care aducea îndeplinire în România a dispozițiilor reprezentanților legali ai societății Dimery Corp. Instanța de fond a reținut în mod eronat că inculpatul a deținut calitatea de administrator și după momentul cesiunii părților sociale. Acest element al stării de fapt este infirmat la nivel probator de înscrisurile anterior enunțate. În plus, subliniem faptul că ulterior adoptării deciziei de revocare a inculpatului Gruiță din calitatea de administrator, că urmare a cesiunii părților sociale, această hotărâre de revocare a fost notificată tuturor persoanelor față de care acest aspect prezența interes (instituții bancare, parteneri contractuali etc.). Spre exemplu, la banca ING Bank Cluj-Napoca a fost înaintată de către Dimery Corp Seychelles în cursul anului 2012 decizia consiliului director format din Martin Graham Samuels și Michael Patrick Owen din cuprinsul căreia rezultă că inculpatului i-a fost revocat dreptul de mai reprezenta societatea Dimery Corp. În mod evident acest înscris confirmă că starea de fapt, realitatea revocării inculpatului din calitatea de administrator, acesta păstrând un rol limitat de persoană de contact în România fără rol decizional în conducerea societății Impact Strategic Solution SRL”, se arăta în motivele de apel, scrie Ziar Gazeta de Cluj.

coral

coral