Liberalul Lucian Varo, membru in Consiliul de Administrație de la Salina Turda are o soluție tehnică de refacere a cascadei BIGĂR.

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18.00, din cauze naturale, a anunțat Romsilva.

„Chiar cred ca se poate aseza inapoi, nu lipi asa cum ti-ai imaginat, la baza pietrei se face o fundatie mare de beton care sa sustina piatra. Piatra s-a prabusit deoarece cascada (apa) a sapat la baza ei si a erodat pana cand a ramas fara ,,fundatie” doar ,,lipita” in lateral.

Din punctul meu de vedere se poate aseza la loc cu o fundatie care sa fie mai retrasa decat peretele exterior, o fundatie care nu ar mai fi erodata de viituri! Eu nu am luat de buna stirea cum ca volumul mic de apa rezultat din devierea paraului la o hidrocentrala a dus la prabusirea bucatii de piatra!”, a explicat Lucian Varo.

Acesta a precizat că apa poate fi deviată, iar cascada restaurată cu beton.

Cascada Bigăr atrage turiști și după prăbușire

Chiar și după prăbușire, Cascada Bigăr din județul Caraș Severin atrage turiști să o admire. De curiozitate sau pur și simplu din întâmplare, oamenii au mers marți, prima zi după dezastru, să admire acest colț unic creat de natură

Specialiștii Romsilva susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni, iar cascada a cedat sub propria greutate.

CITEȘTE ȘI:

Cascada Bigăr, cea mai frumoasă cascadă din lume, S-A PRĂBUȘIT