Cluj-Napoca va avea un nou cartier, primul care va fi proiectat și construit de la zero în ultimii 30 de ani în România, în baza unui plan urbanistic realizat în urma unui concurs internațional. Cartierul se va întinde pe 250 de hectare și va fi terminat în 30 de ani.

Arhitectul Klaus Birthler, elaboratorul temei de proiectare a concursului internațional, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că arhitecții au avut sarcina de a proiecta un oraș pentru oameni.

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România au organizat concursul internațional de soluții pentru , câștigătorul fiind o echipă de arhitecți clujeni – Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu și Anamaria Cornelia Olănescu. Juriul a apreciat coerența propunerii, arhitecții având sarcina de a proiecta un oraș pentru oameni.

Concursul internațiomal a fost unul inedit, fiind prima dată în România după 1989 când se propune proiectarea de la zero a unui nou cartier pe un teren de 250 de hectare care are peste 1.000 de proprietari. Aceasta este marea provocare și estimez că noul cartier va fi finalizat în 30 de ani, în etape”, a spus Birthler.

Premiul 1 constă în contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2,8 milioane de lei, premiul 2 are o valoare de 120.000 lei, iar premiul 3 de 70.000 de lei.

Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, că noul cartier se dorește a fi „un Mănăștur (cel mai mare cartier din Cluj-Napoca – n.a.) al secolului al XXI-lea” și va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții.

Vor fi aplicate reguli simple, în 20 de minute de mers pe jos vei găsi toate facilitățile necesare într-un cartier – creșă, grădiniță, școală, cenrtu de cartier cu bancă, bulevarde, trasate de la început, contituând cu transport public și mobilitate alternativă, cu accent pe dimensiunea ecologică, verde, ale orașului și respect pentru mediul înconjurător.

Toate aceste ingrediente se vor regăsi aici. Proiectul va fi implementat ținând cont de exigențele de calitate cerute de clujeni”, a spus Boc.

Noul cartier va fi construit în zona Sopor.

Sursa: paginadetransilvania.ro