Preotul unui cătun din Cluj vrea să deschidă un muzeul al satului care să conțină obiecte vechi, adunate de la localnici. Scopul acestui proiect este de a atrage cât mai mulți turiști în zonă, scrie observatornews.ro.

Acest preot este „legat” de o biserică din lemn, veche de câteva sute de ani, situată în localitatea clujeană Bucea, de pe valea superioară a Crișului Repede. Acum, lângă acest lăcaș de cult se află un muzeu, creat de preot, împreună cu sătenii:

„Cu sprijinul tinerilor care m-au împins de la spate am început să îi anunț pe creștini dacă au pe acasă, prin pod, prin șură și așa am început să le colectăm. 

(…) Treceam cu băieții, vedeam ce ar fi potrivit pentru acest muzeu al nostru, pe care l-am aranjat noi fără sfaturi de la muzeografi sau din altă parte (…) Vin foarte mulți și mulți caută pensiuni și case bătrânești unde să doarmă, unde e liniște, unde să fie o mâncare tradițională și sănătoasă și apă rece de izvor”, a declarat preotul Mircea Dejeu pentru observatornews.ro.

Biserica din lemn asupra căreia preotul veghează este veche de sute de ani. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1791 și în prezent este monument istoric. 

„A fost construită de primele șapte familii cu care a început să se constituie satul nostru care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, zecilor de ani chiar, cei 200 de ani”, a mai spus preotul, despre biserica de lemn.

În biserica de lemn se mai organizează uneori slujbe religioase. Muzeul care va apărea lângă biserică va fi gratuit pentru oricine vrea să-l admire.